Szigorításokról döntött a kormány (2. rész)

Belföld, 2021.03.04

    Az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka írta alá az új jogviszony létesítéséhez szükséges szerződést, vagyis nem csupán az Országgyűlés fogadta el szinte egyhangúlag az erről szóló jogszabályt, hanem az érintettek is - mondta a miniszter, aki egyben köszönetet mondott a vírushelyzetben is helyt álló orvosoknak, ápolóknak.

Hozzátette: minden feltétel adott ahhoz, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben is teljesítsék a szolgálatot az egészségügyi dolgozók, az orvosok lényesen megemelt fizetés, míg az ápolók folyamatosan növekvő fizetés mellett. Emlékeztetett arra is, hogy az új szabályozás már tiltja a hálapénz elfogadását.

A vakcinaigazolványról szóló kérdésre azt felelte: az uniónak jelenleg nincs egységes szabályozása, az erről szóló állítások álhírek - jelentette ki. Az unió szakmai testületei ugyan tettek már ajánlásokat, döntés azonban nem született. Hozzátette: bízik abban, hogy előbb-utóbb lesz egységes szabályozás.

Rámutatott ugyanakkor: a német kancellár szerint a nemzeti hatóságoknak kell az oltási igazolványt kiállítaniuk, amit aztán Európában mindenhol el kell fogadni.

Hangsúlyozta: viszonossági alapon minden államnak el kell majd fogadnia a másik által kiadott igazolványt, ha ezt bármelyik tagállam nem tenné meg, akkor azon országét Magyarország sem fogadná el.

A Fidesz kilépéséről az Európai Néppárt frakciójából a miniszter azt mondta, úgy látták, hogy a járvány harmadik hulláma idején a néppárt teljesen lényegtelen szabályzatok elkészítésével és módosításával foglalkozik, ami önmagában is mutatja egy párt éretlenségét. Az pedig külön is sérelmes, ha ezt kifejezetten egy párt vagy egy ország ellen teszik - tette hozzá.

Kitért arra: a Fidesz mint az Európai Néppárt legsikeresebb és legnagyobb pártja, hosszú ideig próbált konstruktív tárgyalásokat folytatni, de úgy látják, hogy az Európai Néppárt a balliberális erőkkel kíván együttműködni Európában és nem hagy teret azoknak a hagyományos kereszténydemokrata, néppárti értékeket képviselő pártoknak, amilyen a Fidesz is.

Hozzátette: egyelőre a pártnak még tagjai, csak a frakcióból léptek ki, de "ez egyfajta iránymutatást jelent a jövőre nézve".

Gulyás Gergely szólt arról, hogy a néppárti tagság mellett az egyik legfontosabb érv a jó magyar-német kormányközi kapcsolatok megtartása, de a miniszterelnök a döntés meghozatala előtt beszélt a CDU elnökével, és úgy látják, hogy mind a pártközi, mind a kormányközi kapcsolatok megőrizhetők, sőt akár még meg is erősíthetők a kilépést követően.

Azt is mondta, a Fidesz számára vannak olyan alapvető értékbeli kérdések, amelyek nem képezhetik vita tárgyát. Ilyen a nemzeti szuverenitás léte, az, hogy a migrációt el kell utasítani, és hogy az alapvető családpolitikai kérdésekben nem kötnek alkut.

Gulyás Gergely hozzátette: biztosak abban, hogy van olyan demokratikus jobboldal Európában, amely mindezeket az értékeket a Fideszhez hasonlóan fontosnak tartja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!