Szijjártó: a Medicor magyar egészségipari vállalat 800 millió forintból épít gyárat Törökországban

Belföld, 2021.02.08

A magyar egészségipari vállalat, a Medicor 800 millió forintból épít gyárat a török főváros Sincan kerületében található ipari parkjában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ankarában.

Szijjártó Péter Mustafa Varank, török ipari és technológiai miniszterrel folytatott tárgyalásait követő közös sajtótájékoztatón közölte: a Medicor újszülötteknek fog gyógyászati eszközöket gyártani az üzemben, amelynek alapterülete 4300 négyzetméter lesz. Jelezte egyúttal, hogy a gyárépítéssel a közel-keleti, távol-keleti és afrikai piacokon a felhasználók helyi igényeihez jobban illeszkedő termékeket tud előállítani a cég. A létesítmény építésének alapozó munkálatai már zajlanak - tette hozzá.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a beruházáshoz a magyar kormány 480 millió forintos támogatást biztosít.

A magyar miniszter kiemelte az egészségügyi ellátások folyamatos fejlesztésének fontosságát, különösen a koronavírus-járvány idején, és megjegyezte, hogy ez a beruházás az emberéletek megvédését, a gazdasági következmények enyhítését, vagyis a munkahelyek megőrzését is elő fogja segíteni.

Szijjártó Péter szerint Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik, aminek a beruházások támogatása a kulcsa: a külföldi cégek támogatása Magyarországon és a magyar vállalatok nemzetközi terjeszkedésének támogatása.

A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Magyarország az exportteljesítményét csak akkor tudja jelentősen növelni a következő időszakban, ha bizonyos termékek esetében a gyártást, az előállítást közelebb viszi a célpiacokhoz.

Szijjártó Péter a Medicorról elmondta, hogy a cég komoly tradíciókkal rendelkezik, több mint egyévszázados működéssel; a vállalatnak Közép-Európában kiemelt szerepe van az újszülöttek gyógyászati eszközeinek fejlesztésében, valamint gyártásában. A cég a fő termékeit a világ több mint 100 országában értékesíti, és ezek nemzetközi elismerését mutatja, hogy mind az UNICEF, mind a WHO programjaiban megtalálhatók - hívta fel a figyelmet.

Szijjártó Péter felszólalásában Ruhsan Pekcan, török kereskedelmi miniszterrel hétfőn, korábban folytatott tárgyalásaira is kitért. Közölte, hogy a magyar és a török Eximbank a jelenlétükben 100 millió dolláros megállapodást írt alá közös egészségiparai fejlesztésről. Ennek köszönhetően magyar és török cégek közösen szállítanak sugárterápiás eszközöket hét ghánai onkológiai központba. Az egyezmény értelmében a magyar Eximbank adja a hitelt, a török Eximbank pedig a garanciát - részletezte, hozzátéve, hogy ez egy nagyon fontos lépés annak a tervnek a végrehajtása érdekében, hogy magyar és török technológiai vállalatok minél több közös sikert érjenek el harmadik országok, így az afrikai országok piacain is.

Szijjártó Péter végül kiemelte, hogy 2020-ban a világkereskedelem "fekete éve dacára" Magyarország és Törökország további 6 százalékkal tudta növelni a kétoldalú kereskedelmi forgalmat, a tavaly november végi adat már 3 milliárd dollár felett volt, meghaladta a 2019-es egész éves adatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!