Szijjártó: kölcsönös tiszteletre van szükség a nemzetközi kapcsolatokban

Belföld, 2019.09.19

Kölcsönös tiszteletre van szükség a nemzetközi kapcsolatokban, de ehelyett sokszor kioktatással és kettős mércével kell szembesülnünk - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter jubileumi medált adott át az azerbajdzsáni diplomáciai szolgálat alapításának századik évfordulója alkalmából a magyar politikusnak.

Az eseményen Szijjártó Péter kiemelte: a magyar és azeri vezetők mindig őszinték lehetnek egymással, ezért hatékony az együttműködésük.

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy éppen így folytassuk az együttműködést, mert Magyarország nemzeti érdeke a szoros kapcsolatok ápolása a régióval - közölte.

Emellett Magyarország támogatja a térség együttműködését az EU-val, és bízik abban, hogy a Türk Tanács tagjaival együtt tovább építhetik a kapcsolataikat - tette hozzá.

A külügyminiszter felidézte: egy évvel ezelőtt ő is kitüntetést adott át azeri kollégájának, mert mindig barátságot és tiszteletet mutatott Magyarország és a magyar nemzet iránt, amit a magyarok nagyra értékelnek.

Elmar Mammadyarov arról beszélt, hogy a kitüntetéssel azt a baráti nyitottságot ismerik el, amellyel Szijjártó Péter viszonyul Azerbajdzsánhoz.

A kitüntetéssel az azeri állam a diplomáciai munka, Azerbajdzsán diplomáciai és nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó emberek, diplomaták eredményeit ismeri el. Ilyen kitüntetést kapott korábban mások mellett az orosz, a georgiai, a szlovák, a lett és a kínai külügyminiszter.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!