Szijjártó Péter: sikeres lehet az év a magyar-izraeli kapcsolatokban

Belföld, 2023.01.17

2023 egy újabb sikeres év lehet a magyar-izraeli kapcsolatokban - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi Facebook-bejegyzésében.

A tárcavezető kifejtette: Eli Cohennel most találkozott először külügyminiszterként, korábban azonban már dolgoztak együtt, amikor még a gazdasági ügyekért felelt az izraeli kormányban. "Gratuláltam neki a Likud választási győzelméhez, melyért mi magunk is nagyon szurkoltunk" - fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: emellett megerősítették a két ország közötti stratégiai szövetséget és barátságot.

Kitért rá: biztosította izraeli kollégáját arról, hogy Magyarország a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a nemzetközi szervezetekben Izraelnek ne kelljen szembesülnie igaztalan támadásokkal és tisztességtelen bánásmóddal. "Az Izrael-ellenes határozatokat a jövőben sem fogjuk megszavazni" - hangsúlyozta.

A miniszter kiemelte: büszke arra, hogy egyetlen európai külügyminiszterként ott lehetett pár éve Washingtonban az Ábrahám-megállapodások aláírásán, amelyek támogatását most is megerősítette. Az elmúlt évtizedek sikertelen próbálkozásait követően ezen megállapodások jelentették az első reményt arra, hogy a béke elérhető közelségbe kerüljön a Közel-Keleten - vélekedett.

Szijjártó Péter közölte: azt is megerősítették, hogy "összeköt minket a Magyarországon élő zsidó közösség, valamint az izraeli magyar diaszpóra". Megállapodtak a két ország közötti gazdasági, beruházási, technológiai együttműködés fejlesztésében is - sorolta. Hozzáfűzte: "jogos mindkettőnk elvárása, hogy 2023 egy újabb sikeres év legyen a magyar-izraeli kapcsolatokban".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!