Szombathely és munkái

Belföld, 2019.06.26

Szombathely város a Nyugat-Dunántúli régióban, Vas megyében terül el, a település a Szombathelyi járás központja.

Szombathely Az ország egyik legrégebbi városaként a „nyugat királynője”-ként is emlegetik.

A település elnevezése a szombatonként térségében tartott vásárokra utal. Területe már az ősidőben is lakott volt, melyek az itt feltárt számos lelet is bizonyít. Jelentősége már a Római Birodalom időszakában is megmutatkozott, ugyanis területe lényeges kereskedelmi útvonalként szolgált, áthaladt rajta az akkori borostyánkő út. Szombathely ezt követően fokozatosan növekedett, Tiberius Claudius császár Kr.u. 43-ban colonia rangra emelte, ebből adódóan neve pedig Claudia Savariensum lett egy időre. A római jog megszerzése után dinamikus fejlődés vette kezdetét a település életében. A virágzás csúcspontját Nagy Konstantin császár uralkodása alatt érte el, aki Pannónia Prima tartományának székhelyévé tette Savariát, emellett erre az időszakra tehető a nagyarányú népességnövekedés, valamint a magasfokú építkezések (pl. bazilika, színház, hivatali és középületek,közfürdő) is.

Attila király 441-445 között elfoglalta Szombathelyet, aztán a 458-as földrengés lerombolta azt. Ezt követően –bár népessége gyakran változott- mindvégig lakott maradt területe, majd az addigi morva uralmat a magyarok hódítása követte 900 körül. Nagy károkat okoztak a városnak az 1042-1044 közötti harcok, végül a tatárjárás ideje alatt teljesen elpusztult a község. 1407-ben szerezte meg városi rangját az újjáépítés után. A pozsonyi szerződéskor, 1491-ben ismét Ulászló kezére került a város, majd újbóli fejlődésnek 1578-ban indult, amikor Vas vármegye székhelyévé vált. Ám Bocskai István hadjárata akadályozta további fejlődésébe, illetve a török seregek is pusztítóan hatottak a településre.

A Rákóczi-szabadságharc ideje alatt Szombathely sokszor más és más kézre került, ezután újbóli virágzás vette kezdetét. Mária Terézia 1777-ben itt alapította meg a szombathelyi egyházmegyét, aztán 1809-ben Napóleon serege megszállta a települést. A város innovációját Éhen Gyula polgármester intézkedései nagyban segítették, majd az I. világháború kitörése ismét meggátolta a térség további előrelépési törekvéseit. A következő virágzó szakasz az 1920-as évektől indult el. A II. világháború szintén súlyos csapásokat mért a Szombathelyre, rengetegen haltak meg a térség lakosai közül, számos épület rongálódott vagy semmisült meg teljesen. A háborút követően megkezdték újjáépíteni a települést, ekkor indult el területeinek növekedése; dinamikus fejlődésnek indult Szombathely, ami a mai napig tart.

Szombathely város területén 2012-ben létrehozták a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot, melyen belül mintegy egymilliárd euró tőkebefektetést és a szombathelyi álláskeresők 25 ezer új munkahely létrejöttét várják. A központ egyik centrumának minősül Szombathely.

A város jelentős arányú munkaerőt foglalkoztató egységei:

o Északi Ipari Park
o Claudius Ipari Park

A település legjelentősebb munkáltatói:

o Falco Zrt.
o BPW-Hungária Kft.
o Delphi Hungary Kft.
o LUK Savaria Kft.
o iQor Global Services Hungary Kft.
o EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.
o STYL Fashion Kft.

Szombathely legutóbbi álláshirdetései:

  • főelosztóhálózati önálló szerelő
  • boltvezető-helyettes
  • otthonszakértő
  • kenőanyag szervizmunkatárs
  • beszerző
  • folyamatmérnök
  • beszállítói fejlesztő minőségbiztosítási mérnök
  • gyártósori összeszerelő/gépkezelő
  • logisztikus
  • elektromos karbantartó
  • menedzser asszisztens
  • üzleti értékesítési tanácsadó
  • javító
  • karbantartó lakatos
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!