Sztrájkot terveznek a LOT lengyel légitársaság alkalmazottjai május 1-jére

Belföld, 2018.04.27

A LOT mintegy 800 alkalmazottja úgy döntött, hogy május 1-jére általános sztrájkot hirdetnek - közölték pénteken sajtóértekezleten a lengyel légitársaság pilótáit és utaskísérőit tömörítő szakszervezetek képviselői, egyúttal bocsánatot kérve az utasoktól az esetleges nehézségekért.

A sztrájkot azzal indokolják, hogy már három éve eredménytelenül tárgyalnak a LOT vezetésével a bérkifizetési feltételekről.

A sajtóértekezleten elhangzottak szerint a kedden hajnalban kezdődő tiltakozás a varsói Chopin repülőteret és az onnan induló járatokat érinti majd. Az aznap érkező LOT-járatokat viszont fogadnák. A sztrájkot határozatlan időre hirdetik meg.

A LOT pénteken közleményt adott ki, amely szerint a május 1-jére tervezett járatok menetrend szerint közlekednek, az esetleges változásokról tájékoztatják az utasokat. A légitársaság mindazonáltal válságstábot állított fel, amely a keddi járatokat biztosító személyzetről gondoskodik.

Az akciót jóváhagyó csütörtöki szakszervezeti szavazáson az erre jogosult alkalmazottak 50 százaléka vett részt, közülük több mint 90 százalék a tiltakozás mellett voksolt, a szakszervezet képviselői erre hivatkozva jogosnak tartják az akciót. Nem közölték azonban, hányan vennének részt ténylegesen a sztrájkban.

A LOT vezetése csütörtökön törvénytelennek minősítette a sztrájkot, azzal érvelve, hogy ezt a légitársaság dolgozóit tömörítő hat szakszervezet közül csak kettő hagyta jóvá.

A sztrájk a várhatóan élénk turisztikai időszakot érinti, tervezett indítása ugyanis az úgynevezett hosszú hétvégére esik, amely Lengyelországban szombaton kezdődik és jövő hétvégéig tart. Az állami ünnepek miatt ugyanis jövő kedd, május 1. és jövő csütörtök, május 3. is szabadnap.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!