Tanévkezdés - Kásler: a kormány célja, hogy mindenben támogassa a gyermekeket nevelő családokat

Belföld, 2019.09.01

A magyar kormány feladata és célja, hogy mindenben támogassa a gyermekeket nevelő családokat, a szorgalmasan tanuló diákokat és a hivatásukat odaadóan végző pedagógusokat - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az országos tanévnyitón, vasárnap Sárváron.

Kásler Miklós kifejtette: ezt támogatja a nemzetközileg is páratlan, hét tételből álló családvédelmi program.

A tárcavezető bejelentette, hogy elkészült, és a következő tanévben bevezetik a klasszikus értékekre, de a legkorszerűbb módszerekre és eszközökre támaszkodó nemzeti alaptantervet és kerettantervet. Kitért arra, hogy ehhez alakítják a digitális és hagyományos tankönyveket, amelyeket a 2020/21-es tanévben minden magyar diáknak ingyenesen bocsátanak rendelkezésre 14 milliárd forint értékben.

Hozzátette: 800 iskolát épít, illetve újít fel a kormány 276 milliárd forint összértékben. Minden középiskolás diák - évente 140 ezren - a 9. és 11. évfolyamon külföldön egészítheti ki nyelvtudását. Emellett ingyenes első nyelvvizsgát, valamint KRESZ-vizsgát tehetnek a diákok, és minden magyar tanuló térítésmentesen el fog jutni múzeumokba, levéltárakba, színházakba és hangversenytermekbe.

Elmondta, hogy a kormány 2010-es hivatalba lépése óta a háromszorosát, 83 milliárd forintot fordít gyermekétkeztetési programra, amelyet a rászorulók egész évben igénybe vehetnek.

A pedagógusbérek átlag 50 százalékkal emelkedtek az utolsó hat évben, és tízezren szereztek mesterpedagógusi fokozatot, ami akár 70 ezer forintos fizetésemeléssel is járhat - mondta.

Kásler Miklós a nemzeti tanévnyitón úgy fogalmazott: az oktatás, a nevelés és az erkölcs együttese képezi az önazonosságot, "annak a tudatát, hogy ki vagyok és miért vagyok".

"A sokgyökerű magyar nép a történelme során azért tudott fennmaradni, ismét és ismét megerősödni, megalkotni kultúráját, mert mindig visszatért ősei helyes útjára, magasztos eszmék vezérelték, és a helyes értékek mentén cselekedett" - mutatott rá.

Szavai szerint a pedagógusok feladata, hogy jó példát mutatva éljenek, átadják az előző nemzedékek által felhalmozott szellemi kincseket, megtartva ezzel is páratlanul gazdag kulturális örökségünket, segítve a fiatalabb generációkat, hogy tovább gyarapítsák azt.

Kondora István (Fidesz-KDNP), Sárvár polgármestere az ünnepélyes tanévnyitón - amelyet az iskola diákjainak műsora színesített - úgy fogalmazott: a gyógyfürdőjéről és szállodáiról közismert településen "ötcsillagos várost" építenek, ahol kiemelten fontos a városlakók biztonsága és az a törekvés, hogy a város lakói és az odaérkező turisták is a lehető legjobban érezzék magukat, "boldogok legyenek".

A X. Nemzeti Tanévnyitón, amelyet idén a sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában tartottak, Lakat Attila, az intézmény igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, köztük az iskola tanulóit, akik számára a többi diákkal együtt hétfő reggel újra megkezdődik a tanulás, a munka időszaka.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!