Tavaly csökkent a kiemelt bűncselekmények száma Szegeden

Belföld, 2021.04.13

Hagyományosan minden évben beszámol a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője az előző évi tapasztalatokról, statisztikákról, tendenciákról.

Mivel a járványhelyzet miatt sem a városi közgyűlés, sem annak bizottságai nem üléseznek, Harkai István kapitányságvezető beszámolóját a polgármester aláírása hitelesíti.

A Szegedi Rendőrkapitányság beszámolója a városi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának előterjesztései között olvasható. A 2020-as esztendő tendenciáit részletesen taglaló beszámolóból kiderül, hogy Szeged területén 3175 bűncselekmény vált ismertté. Ez a 2019-es 2309 adathoz képest emelkedést mutat, de tudni kell azt, hogy a Békés megyei, valamint a Fejér megyei kollégák olyan csalási és magánokirat hamisítási ügyeket göngyölítettek fel, melyeknek voltak szegedi szálai, ezért ezeket az eseteket is a helyi rendőrség adatai között kell feltüntetni.

A közterületeken elkövetett bűncselekménye emelkedett a tavaly előtti adatokhoz képest, de itt is figyelembe kell venni, hogy a bolti, éttermi és áruházi lopások is ide számítanak. Ezen felül 188 esetben ittas vezetés miatt indult eljárás. A kiemelt bűncselekmények esetében csökkentek a számok, hiszen a 2019-es 1115-ről 1038-ra esett vissza ezek száma. Az életellenes bűncselekmények valamennyi elkövetőjét sikerült azonosítaniuk a kapitányság munkatársainak. Csökkent a lopások száma Szegeden, ami szám szerint annyit jelent, hogy 693-ról 655-re esett ez az esetszám.

Az összes bűncselekmény felderítési aránya 76 százalékos volt tavaly, a közterületeken történt esetek 87 százaléka esetében találták meg az elkövetőket. A kiemelt bűncselekmények esetében alig változott az arány a 2019-es adatokhoz képest, így tavaly is 63 százalék körül mozgott. Külön említést érdemel, hogy lényegében minden rablást felderítettek a városban a szegedi rendőrök. A lopások és lakásbetörések esetében tavaly valamivel 50 százalék felett volt a felderítési hatékonyság. A város területén 224 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt 2020-ban. Ez csökkenést jelent a 2019-es 294 esethez képest, de sajnos ezek közül tavaly 5 halálos volt, míg tavalyelőtt csak 3 áldozat volt. Az ittas járművezetők által okozott balesetek száma tavaly a felére csökkent, hiszen míg 2019-ben 14 ilyen eset volt, tavaly csak 7 ilyen esetet regisztráltak a szegedi rendőrök.
(Webrádió)

Címkék

Harkai István
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!