Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Belföld, 2019.04.04

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a gondozóitól a Basa nevet kapó csődör első lépéseinek a látogatók is tanúi lehettek - közölte Veprik Róbert igazgató csütörtökön az MTI-vel.

Az egykor a bajmóci állatkertből Szegedre érkezett tevekanca, Kata március 21-én problémamentesen hozta világra kicsinyét. Bár a csikó kicsit nehezen kezdett el enni, így a gondozóknak segédkezniük kellett, a hétvégétől anyja már önállóan is tudja táplálni.

Az állatkert tevecsapatának egy másik tagjai is utódot vár, Góbi, a 2007-ben Szegeden született kanca is rövidesen világra hozza kicsinyét.

Kétféle teve él a Földön, az egypúpú (Camelus dromedarius) Afrikában, a kétpúpú (Camelus bactrianus) Ázsiában, Szegeden az utóbbi faj egyedeit gondozzák. A kétpúpú tevék kiválóan alkalmazkodnak az extrém időjárási körülményekhez, hiszen élőhelyükön, Ázsia sivatagos, félsivatagos területein nyáron rendkívül meleg van, télen pedig jóval hidegebb az időjárás, mint Közép-Európában.

Az anya egy utódnak ad életet 13 havi vemhesség után, a csikóját egy-másfél éves koráig neveli.

Sokáig úgy vélték, hogy a kétpúpú tevék Belső-Ázsiában honos vad ősei már ki is pusztultak, hasonlóan a vadlóhoz, azonban sikerült a kritikusan veszélyeztetett faj néhány kisebb populációját felfedezni, számuk összesen 950 egyedre tehető.

A tevék a Szegedi Vadaspark látogatóinak kedvencei közé tartoznak, többször születtek is már csikók az állatkertben. Akadt köztük olyan, amely - hogy szokja az emberek közelségét - gondozója vezetésével sétákat tett a vadaspark útjain.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!