Több milliárd forint uniós támogatásra pályázik a Békés Megyei Önkormányzat

Belföld, 2022.01.19

Több milliárd forint uniós támogatásra adott be pályázatot a Békés Megyei Önkormányzat - tájékoztatta Zalai Mihály elnök szerdán az MTI-t.

Elmondta, két támogatási kérelmet nyújtottak be a 2021-2027-es uniós keretköltségvetési ciklus TOP Plusznak nevezett operatív programjába.

Az egyikből 2027 végéig képzési és foglalkoztatási programokat lehet finanszírozni, a helyi foglalkoztatás-szervezést lehet támogatni, a megyei munkaerő-keresletet és -kínálatot összehangolni. A megyei kormányhivatalt be kell vonni, ugyanis a költség 80 százalékát a képzési és bértámogatás teszi ki, amelyet a hivatal egyik főosztálya kezel. A megyei önkormányzat a projekt irányítását, a paktumiroda működtetését végzi.

A megyei önkormányzat tervezett költségvetése 698 millió forint, a kormányhivatalé csaknem 3,6 milliárd forint, így a program összköltsége több mint 4,2 milliárd forint pozitív elbírálás esetén - mondta Zalai Mihály.

A másik esetben 442 millió forintra pályáznak, amiből egy önkormányzati tulajdonú épület energetikai korszerűsítését végeznék el. Az épületben jelenleg a Széchenyi Programiroda és a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány bérel egy-egy szintet.

A megyei önkormányzat elnöke elmondta, kormányzati cél, hogy a TOP Plusz források minél nagyobb részét mihamarabb lekössék és kihelyezzék, ezért számítanak a pályázatok gyors elbírálására.

Szerdai ülésén a közgyűlés egyhangúlag elfogadta, hogy a Magyarország-Románia Interreg program keretében a megyei önkormányzat és az Arad megyei tanács stratégiai célként az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére pályázzon. A tervek szerint Békésben 3 milliárd forintot meghaladó összegből fejleszthetik "a koronavírus által különösen érintett szakmaterületeket"; kiemelten a sürgősségi ellátást. A cél az eszközállomány fejlesztése, az ellátási színvonal emelése, a kardiovaszkuláris (szív- és érendszeri) megelőzés, de beemelhető a projektbe az orvosi ügyeleti rendszer fejlesztése is - ismertette a részleteket Zalai Mihály.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!