Toledo, Szeged, két jó barát

Belföld, 2020.10.13

1990 októberében írták alá az Egyesül Államokban lévő Toledo és Szeged közötti testvérvárosi megállapodást. Az évforduló alkalmából városvezetők, az oktatási gazdasági és kulturális élet szereplői idézték fel az eseményekben gazdag 30 évet.

Toledo torta 30
Egy 7 fős baráti társaság döntött úgy, hogy Szegedet választja magyarországi testvérvárosának az Ohio állambeli Lucas megye fővárosa. Toledo jelentős magyar közösséggel rendelkezik, ezért számukra különösen fontos, hogy a 30 éve létesített testvérvárosi kapcsolat mind kulturális, mind oktatási, mind gazdasági szempontból aktív és folyamatos legyen. Az idén sajnos a koronavírus-járvány miatt csak online tudtak kapcsolatot teremteni egymás között a régi ismerősök, de a videokonferencia is jól érzékeltette a két város közti kötelék erősségét.

A Szent-Györgyi Albert Agórában rendezett születésnapi rendezvényen a kivetítő segítségével az óceán túloldaláról is sokan bejelentkeztek, és mondták el legérdekesebb élményeiket az elmúlt 30 év testvérvárosi eseményeiről. Bálint Erzsébet például angolul és magyarul is köszöntötte a szegedieket. Erzsike a kezdetektől az egyik leglelkesebb közreműködője a két város kapcsolatának. A Toledói Karácsony rendezvénysorozatban is fontos szerepet játszik, melynek köszönhetően 1992 óta rengeteg rászoruló szegedi gyerek kapott ajándékot Ohioból.

Az ünnepségen felolvasták a jelenlegi és két egykori szegedi polgármester üdvözlő leveleit. Lippai Pál - aki 1990-ben, a rendszerváltás utáni első szabadon megtartott önkormányzati választás után lett polgármester - felidézte a kezdeteket. A városi közgyűlés megalakulása előtt néhány nappal írták alá Toledóban a két város közti megállapodást, így ezt a testvérvárosi kapcsolatot már ajándékba kapta az új városvezetés. Ott volt az ünnepségen Gyulay Endre, a Szeged-Csanádi egyházmegye nyugalmazott püspöke, akinek döntő szerepe volt a két város közti kapcsolat létrejöttében. Ványai Éva, egykori alpolgármester pedig régi fotók segítségével az amerikai testvérvárosban tett látogatásokról tartott emlékezetes élménybeszámolót.

Szalay István egykori polgármester üdvözlő levelében a két város közötti szoros kötelék fontosságára hívta fel a figyelmet. Toledóval ugyanis sokkal intenzívebb a kulturális, oktatási, turisztikai és gazdasági kapcsolat, mint sok földrajzilag sokkal közelebb fekvő testvérvárossal. Botka László jelenlegi polgármester pedig üdvözlő soraiban visszaemlékezett toledói látogatására, amikor egy igen pezsgő közösségi életet élő helyi magyar kisebbség tagjaival találkozott. A kapcsolatok egyébként nem rekedtek meg a városi szinten, hiszen a Szegedi Tudományegyetem, a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a megyei közgyűlés is szorosan együttműködik az ohioi társszervezetekkel. Az est végén a résztvevők felszelték a szülinapi tortát, és abban bíztak, hogy a következő kerek évforduló alkalmából az óceán túloldaláról érkezők is megkóstolhatják az ünnep alkalmából készült finomságot.  
(Webrádió)

Címkék

Szeged Toledo
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!