Torockó, a mágikus erdélyi falucska

Belföld, 2022.09.18

Erdélyben található egy különleges falucska, Torockó, ahol a régi hagyományok találkoznak a természet elképesztő csodáival.

Torockó Ezen a régen bányászfaluként ismert kis településen nem szokatlan a vaskenyér fogalma, és a napi kétszeri napfelkelte sem! Ismerd meg te is közelebbről ezt a mesebeli kis falut!

Torockó az Erdélyi-középhegységben, Székelykő és Ordaskő között, egy eldugott kis medencében fekszik, amely tökéletes megállóként szolgál egy-egy hátizsákos kiránduláshoz. A természeti értékekkel körülvett falu jellegzetes, fehérre meszelt házai kellemes atmoszférát biztosítanak a település múltjába tett kirándulás során.

A Wanderers utazási magazin honlapján többet is megtudhatsz erről a kivételes kis falucskáról. Mi az, és hogyan készül a vaskenyér? Miért fontos a falu bányásztelepülés múltja? Tényleg lehetséges egy nap kétszer megtapasztalni a napfelkeltét?

Süssünk vaskenyeret!

A kis falucska neve, vagyis a Torockó szláv eredetű szó, amely vaskövet vagy vasalakot jelent. A vasércbányászatnak pedig rendkívül gazdag múltja van a faluban. A falu környékén magasodó hegyek mind vasércben gazdag kőzetektől hemzsegnek, amelyet régen is buzgón bányásztak. A nyersanyagokat helyben törték, olvasztották és kovácsolták. A még megmunkálatlan vasolvadékot - cipó formájának köszönhetően - vaskenyérnek nevezték.

A vasércet a külön, erre specializálódott vasvágó fejszével vágták megfelelő méretűre. Amennyiben Torockón jársz, mindenképpen érdemes meglesned egy ilyen különleges vaskenyeret!

A régi bányászfalu újragondolva

Torockó híres a fehérre meszelt, ikonikus lakóházairól. Ez azonban nem volt mindig így. A bányászfalu arculata régebben teljesen más volt, mint a jelenkori kinézete. A fehér kőházak helyett gerendákból épült, fazsindelyes lakóházak álltak.

Hogy mi mozdította előre a változást? Érdekes módon az, ami a falucskát akkoriban meghatározta. A bányászat. Egy apró szikra, vagy forró nyersanyag elég volt ahhoz, hogy maradandó kárt okozzon a településen.

1870-ben a bányászati munkálatok következtében tűz ütött ki, amely elérte ezeket a fából készült házacskákat is. Ekkor döntött úgy a település lakossága, hogy lecserélik a régi stílust, és szász mintára fehérre meszelt kőházakra váltanak.

Minden gerenda, zsindely és faházikó azonnal megsemmisült a tűzben. Kivéve néhány túlélőt, amelyek közül a leghíresebb 1668-ban épült, és az Új utca végében található meg.

Torockóban kétszer kel fel a Nap

Ha szereted a dimbes-dombos, hegyi túrákat és a természeti csodákat, Torockó tökéletes választás egy ilyen kirándulásra, ugyanis egy nem mindennapi jelenséggel találkozhatsz!

A Székelykő 1129 méter magas csúcsáról nemcsak, hogy a kilátás pompás, de a felkelő Napot is kétszer tapasztalhatod meg. Egyszer lentről, a Székelykő bal oldalán bukkan fel, ám szinte egyből meg is bújik a hegygerinc mögött, ahonnan csak később emelkedik fel teljesen az égboltra. Látogasd meg te is az erdélyi falucskát, Torockót!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!