TV műsor

Trócsányi: nyitott kérdések vannak az unió előtt

Belföld, 2017.11.23

Nyitott kérdések vannak az unió előtt, és ezekre a válaszok még nem egyértelműek - jelentette ki az igazságügyi miniszter csütörtökön Szegeden.

Trócsányi László a Europe Direct Szeged által szervezett, Párbeszéd a kohéziós politikáról és a szociális jogok európai pilléréről című konferencián azt mondta: a szociális kérdések szorosan összefüggnek a versenyképességgel, szabályozásuk pedig a tagállami szuverenitással.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzoraként is dolgozó politikus közölte, komoly viták várhatók arról, hogy egy ország a foglalkoztatáspolitikában vagy a munkajog területén milyen hatásköröket kíván átadni vagy megtartani. Ezek a kérdések, amelyekben a tagállamoknak - így Magyarországnak is - állást kell foglalniuk, nagyon fontos választóvonalat jelentenek, eldől, milyen irányban halad az uniós integráció - közölte a miniszter.

Trócsányi László hangsúlyozta, rendkívül nehéz feladat lesz a versenyképesség és a szociális Európa összhangját megteremteni. Példaként említette azt a közelmúltban a német gondolkodást jelentősen meghatározó és a latin országok kritikáját kiváltó elvet, amely szerint a versenyképesség javítását megszorítási politikával kell párosítani.

Martonyi János korábbi külügyminiszter előadásában leszögezte, az uniós integráció geopolitikai célja a béke és biztonság megteremtése volt, ez az egymás közötti viszonyban ma lényegében tényként kezelhető, külső dimenziója azonban évtizedeken keresztül háttérbe szorult.

A második nagy cél, a jólét, a gazdasági integráció elérésében messze jutott az unió. Ennek az egyirányú folyamatnak azonban vannak korlátjai és ezek egyre erőteljesebben jelentkeznek - mondta az SZTE professor emeritusa.

Martonyi János szerint a harmadik célt, az európai identitást elhanyagolták, aminek most fizetjük meg az árát.

A korábbi külügyminiszter az Európai Bizottságnak az unió jövőjéről készült forgatókönyvei nagy érdemének tartja, hogy kilépnek a több vagy kevesebb Európa kétpólusú mezőjéből. Azt mondta, bizonyos mértékű rugalmasságra szükség van az uniós a rendszerben, ennek jogi szempontból is szerencsés megfogalmazása a megerősített együttműködés rendszere. Magyarországnak azonban mindent meg kell tennie a többszintű Európa kialakulásával szemben - tette hozzá.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!