Tuzson: olyan közigazgatás kell, amely képes megtartani a magyar kultúrát

Belföld, 2019.02.07

A miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára szerint olyan közigazgatás kell, amely képes megtartani magyar kultúrát, és megőrizni azt a következő generációknak is.

Tuzson Bence csütörtökön Nyíregyházán, az Épületenergetikai fejlesztések a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatalnál című projekt átadási ünnepségén azt mondta, a közigazgatás olyan összetett rendszer, amely a gazdasághoz, az oktatáshoz, a kultúrához, és a gyermekvállaláshoz is kacsolódik.

A projekt keretében a kormányhivatal négy nyíregyházi, és egy-egy nagyhalászi, rakamazi és záhonyi épületének az energetikai korszerűsítését oldották meg mintegy egymilliárd forint hazai forrásból - hangzott el az átadási ünnepségen.

Tuzson Bence beszédében az energetikai beruházás kapcsán elmondta: az országban egy nap alatt átlagosan 6200 megawatt villamos energiára van szükség, amiből 3500-at tudunk megtermelni, a többit meg kell vásárolni.

Az államtitkár szerint annak érdekében, hogy a villamos energia ellátásban "saját lábán álljon az ország", olyan fejlesztésekre van szükség, mint a paksi beruházás, illetve naperőművek létesítése. Másrészt egyre hatékonyabbá kell tenni az épületek energiafelhasználását.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal felújított épületei a mostani beruházásokkal 50-90 százalékkal váltak olcsóbbá az energiafelhasználás terén - fűzte hozzá.

Tuzson Bence a legfontosabb közös célnak nevezte annak elérését, hogy "Magyarország olyan élhető hely legyen, amelyre Európa-szerte felnéznek". Ehhez szerinte három területen van szükség fejlesztésekre: a gyermektámogatások rendszerében, a gazdaságfejlesztés terültén, ahova az energetika is tartozik, és a kultúra területén.

Utóbbi kapcsán megjegyezte: mit ér bármi, ha az ország nem tudja megtartani a saját kultúráját. "Magyarország egyre jobban teljesít" - idézte a kormány szlogenjét, de hogy ez így legyen, képesnek kell lenni a kultúránk megőrzésére - tette hozzá.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportügyekért felelős államtitkára, térségi országgyűlési képviselő ugyancsak a kormányszlogent felidézve azt mondta, hogy "az emberek hisznek a sikeres Magyarországban, a sikeres jövőnkben". Az energetikai felújításokat az egészség megőrzése és az ifjúság jövője szempontjából is fontosnak nevezte az államtitkár.

Vinnai Győző (Fidesz) országgyűlési képviselő, a szabolcsi kormányhivatal korábbi kormánymegbízottja kiemelte: az energetikai beruházással megváltozott az ott dolgozók munkakörnyezete, az ügyfelek 21. századi körülmények között intézhetik az ügyeiket, miközben változott, szépült a városkép, a települési környezet is.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere hozzátette: az elmúlt hat évben mintegy 40 régi épületet újítottak fel Nyíregyházán különféle pályázati forrásokból.

Román István megyei kormánymegbízott a beruházások közül kiemelte a megyeháza egyik épületének, illetve a város főterén álló "zöld irodaháznak" a felújítását. Utóbbiban kapott helyet a kormányhivatal két legnagyobb főosztálya, a foglalkoztatási, illetve az agrár és vidékfejlesztési szervezet.

Mindkét főosztály jelentős munkát végzett: a foglalkozatási ráta tekintetében a megye már nem sereghajtó, a vidékfejlesztési programból pedig 125 milliárd forintot, az országos keret több mint 10 százalékát kötötték le - sorolta Román István.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!