Új buszpályaudvart adtak át Esztergomban

Belföld, 2020.08.18

Esztergom vasútállomása mellett átadták a város új buszpályaudvarát kedden. A 240 járatot kiszolgáló létesítménnyel intermodális közlekedési csomópont jött létre, amelyet augusztus 20-ától vehetnek igénybe az utasok.

Kikina Artúr, a NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgatója elmondta, hogy a nettó 4,1 milliárd forintból elvégzett fejlesztés része a Rákosrendező-Esztergom vasútvonal korszerűsítésének.

Az új buszpályaudvar, valamint a forgalmi irodák, a buszparkoló kialakításához használaton kívüli vasúti területeket vettek igénybe, felújították az oda vezető utakat és két körforgalmat építettek.

Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP), Esztergom polgármestere kiemelte, hogy a közösségi közlekedés fejlesztésének következő lépésében a város új, zéró káros anyag kibocsátású járművek beszerzésére pályázik a Zöld Busz Program keretében, erről a napokban írtak alá megállapodást az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója rámutatott, a komplex fejlesztések nagy vonzerőt jelentenek. A Budapest-Esztergom vonalon hat év alatt hétszeresére nőtt a forgalom, az utasok létszáma évente meghaladja az ötmilliót.

A vezérigazgató bejelentette, augusztus 24-étől folytatódik a Stadler KISS emeletes motorvonatok próbaüzeme, először Vác felé, majd szeptembertől Szolnok irányába.

Az elővárosi forgalomban 2022 végére csak modern szerelvények közlekednek majd, ehhez a Flirt járművek mellé további negyven emeletes motorvonat érkezik - mondta Kerékgyártó József.

Völner Pál (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a Budapest-Esztergom vonal villamosítása és a hozzá kapcsolódó beruházások 21. századi közlekedést teremtenek a térségben. Dorogon is intermodális csomópont épül és számos állomást tettek kényelmesebbé, biztonságosabbá.

A Rákosrendező-Esztergom közötti 2. számú vasútvonal villamosítási és kapcsolódó építési munkálatai 2016 nyarán kezdődtek. A beruházással 51 kilométeren villamosították a vasútvonalat. A projekt teljes költsége eléri a 120 milliárd forintot.

Esztergomban 50 évig egy családi házakkal és vendéglátóhelyekkel szegélyezett utca kiöblösödésében volt a buszpályaudvar. A forgalom, a járművek indítása és téli melegítése légszennyezéssel és zajjal járt, hosszú ideje zavarta az ott élőket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!