Új csuklós és szóló autóbuszok álltak forgalomba Csongrád-Csanád megyében

Belföld, 2021.10.07

Hét darab MAN gyártmányú csuklós és összesen húsz, a Kravtex Kft. által gyártott szóló autóbusz állt forgalomba Csongrád-Csanád megyében - tájékoztatta a Volánbusz Zrt. szerdán az MTI-t.

MAN Lion's City GL A23 A közlemény szerint a MAN Lion's City GL A23 típusú csuklós autóbuszok annak a 204 darabos flottának a tagjai, amelynek megvásárlásáról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel.

A nettó 20,8 milliárd forintért vásárolt 204 új, csuklós MAN Lion's City GL A23 autóbusz több ütemben, augusztus végéig folyamatosan érkezett és kezdte meg szolgálatát a Volánbusz kötelékében. Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósak, akadálymentes kialakításúak és 300 kilogramm teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6d besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

19 darab Credobus Econell 12 típusú jármű egy év elején kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként érkezett Csongrád-Csanád megyébe. A közbeszerzési eljáráson nyertes Kravtex Kft. négy hónap alatt összesen 365 autóbuszt szállított a Volánbusznak, amelyekkel Pest megye kivételével országszerte találkozhatnak az utasok. A 75 utas szállítására alkalmas, EURO6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotorral felszerelt járművek légkondicionáltak és elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként egy USB-csatlakozóval rendelkeznek.

Október közepén érkezik egy új Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz is a megyébe, mely Szeged-Kalocsa, valamint Szeged-Makó között közlekedik majd. A Kravtex Kft. által gyártott járművek 73 utas szállítására alkalmasak utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval felszereltek, az utastérben USB-töltőpontokat is elhelyeztek.

A közlemény idézte Farkas Sándort (Fidesz), Szenes és térségének országgyűlési képviselőjét, aki kiemelte, fontos, hogy a kisebb településeken is meglegyen az az infrastruktúra, amely igénybevételével az ott élők minél hamarabb eljuthatnak úticéljukhoz.

Fejes Miklós, a Volánbusz forgalmi régióigazgatója kifejtette, az érkező autóbuszok - az elmúlt évek legnagyobb volumenű járműbeszerzésének részeként - kiemelkedő szerepet játszanak a vidéki autóbusz-közlekedés megújításában. Csongrád-Csanád megyében mintegy ötven kistelepülés lakói számára teszik lehetővé a városok kényelmes és gyors elérését. A forgalomba álló összesen mintegy 1,96 milliárd forint értékű 27 új autóbusz éves szinten 4-5 millió utas számára nyújt biztonságos és minőségi szolgáltatást. A járműbeszerzéseknek köszönhetően a megyei autóbuszflotta 8,1 százaléka újul meg, és autóbusz-vezetőink munkakörülményei is folyamatosan javulnak: a stabil munkahely, biztos megélhetés mellett egyre kényelmesebb, környezetkímélőbb, könnyen vezethető és ergonomikus kialakítású járművek várják a meglévő és a leendő munkavállalókat.

A Volánbusz folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, ennek eredményeként 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 83 új autóbusz kezdte és kezdi meg szolgálatát a térségben. A most forgalomba álló autóbuszoknak köszönhetően a megye autóbusz-állományának átlagéletkora 12,91 évről 11,34 évre csökken, ezen belül a szóló állomány 12,51 évről, 10,13 évre fiatalodik.

A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként 2021 végéig a tervek szerint 1700 korszerű jármű áll forgalomba, a jövő év végéig pedig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul.
(MTI)

Címkék

MAN Lion's City GL A23
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!