Új elektronikus parkolási fizetési rendszert vezettek be Debrecenben

Belföld, 2018.06.13

Új elektronikus parkolási fizetési rendszert vezettek be az országban elsőként Debrecenben - jelentette be a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón a város alpolgármestere.

Barcsa Lajos elmondta: a szolgáltatást egyelőre a Halköz mélygarázsban és a Jászai Mari téri üzleti parkolóban vehetik igénybe az autósok, akik az új rendszernek köszönhetően az eddiginél gyorsabban, könnyebben parkolhatnak. Hozzátette: a beruházás Debrecen Smart City programjának keretében valósult meg. Az alpolgármester szerint az új rendszer bevezetése jó példája annak, hogyan lehet egy hazai fejlesztésű, innovatív megoldással könnyebbé, egyszerűbbé tenni a városlakók életét. Fendrik László, a Rollet rendszert kifejlesztő és üzemeltető Parkour Technologies Kft. üzletfejlesztési igazgatója hangsúlyozta: az okos telefonokra letölthető applikáció segítségével, egyszeri regisztrációt követően készpénz vagy parkolójegy használata nélkül lehet várakozni. A parkolásért fizetendő díjat kihajtáskor az autós bankkártyájáról vonják le, az új applikációt használóknak egy innovatív rendszámfelismerő rendszer nyitja a sorompót - mondta, hozzátéve, hogy az adatok biztonságát és a tranzakció kezelését az OTP Bank Zrt. rendszere garantálja.

Az intelligens technológiával más városokban, például Budapesten és Sopronban is találkozhatnak majd az autósok, ugyanakkor a fejlesztéssel a parkolás egyszerűsítése mellett a jövőben akár tankolni és bevásárolni is lehet majd - fűzte hozzá Fendrik László. Nyikos István, a DV Parking Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére elmondta: az önkormányzati tulajdonú cég tavalyi árbevétele 920 millió forint, nyeresége pedig 230 millió forint volt. A városban összesen 6400 parkolóhelyet üzemeltetnek, ebből mintegy 750-et mélygarázsokban. Az új rendszer nagy előnyének nevezte, hogy az autósok időt takaríthatnak meg, és a hagyományos mobilfizetési rendszerekkel szemben plusz költséget sem számolnak fel, a szolgáltatásért a percalapú elszámolásnak köszönhetően csak a parkolóban eltöltött tényleges idő alapján kell fizetni. A beruházás 3 millió forintba került, a közeljövőben a város másik négy mélygarázsában és két üzleti parkolójában is szeretnék bevezetni a rendszert - fűzte hozzá az ügyvezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!