Új eszközöket kapott a Honvédkórház

Belföld, 2018.04.13

A budapesti Honvédkórház fenntartója, a Honvédelmi Minisztérium (HM) új eszközöket szerzett be, amelyekkel jelentős lépést tehetnek a megbetegedések korai felismerése felé.

A Honvédkórházban az új eszközökről, egy ultrahangkészülékről és egy mammográfiás berendezésről tartott pénteki sajtótájékoztatón Tamás Róbert orvos dandártábornok, a Honvédkórház orvos igazgatója arról beszélt, hogy fő törekvésük a gyógyításban legkorszerűbb eszközök beszerzése. Ehhez legtöbbször uniós forrásokat vesznek igénybe, de sürgős esetekben - például meghibásodás miatt - gyors segítséget kell kérniük, és most is a HM biztosította a beszerzéshez szükséges forrást - magyarázta.

Mint mondta, a legkorszerűbb ultrahangkészüléket szerezték be, továbbá egy mammográfiás készüléket, amely nélkülözhetetlen volt a kórházban.

Tamás Róbert megjegyezte: nem áll meg a műszerbeszerzés, az Egészséges Budapest program keretében újabb készülékek érkeznek a kórházba.

Nádor Csaba főorvos, a Perinatális Intenzív Centrum vezetője közölte: a koraszülöttek életben maradási esélyei egyre jobbak, az elmúlt években folyamatosan csökken Magyarországon a csecsemőhalandóság, és ebben nagy szerepe van annak, hogy egyre modernebb eszközöket használnak. Az új berendezés nagy segítséget jelent a koraszülöttek vizsgálatában, kezelésében, és nagy előnye, hogy a babák inkubátora mellé vihető, így közvetlenül ott végezhetők el a vizsgálatok - mutatott rá.

Átol Éva orvos alezredes, a központi radiológiai diagnosztika osztály osztályvezető főorvosa elmondta: a leggyakoribb rosszindulatú női betegség az emlődaganat. Súlyos problémát jelentett a kórháznak, hogy a korábbi mammográfiás készülék elromlott, ehelyett szereztek be újat - közölte.

Tavaly novemberben jelentették be egy világszínvonalú, csaknem 18 millió forint értékű ultrahangkészülék vásárlását a koraszülötteket ellátó osztály számára. A többfunkciós berendezés a babák koponya- és hasi ultrahangvizsgálata mellet kardiológiai vizsgálatok elvégzésére is alkalmas. A készülékkel a szakemberek komoly diagnózisokat állíthatnak fel olyan pici babák esetében is, akik még a fél kilót sem érik el.

Emellett a Honvédkórházba érkezett egy új mammográfiás berendezés is, mivel a korábbi készülék tavaly meghibásodott és gazdaságosan már nem volt javítható. A berendezést közbeszerzési eljárás keretében szerezték be, mintegy 41 millió forint értékben. Az új gép napi 20 vizsgálat elvégzésére alkalmas, így az előjegyzések száma miatt hosszúra nyúlt várólista csökkenhet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!