Új koraszülött intenzív részleget és családbarát szülészetet alakítottak ki Szegeden

Belföld, 2021.06.25

Új koraszülött intenzív részleget és családbarát szülészetet alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a több mint egymilliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósult beruházást pénteken adták át.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a helyszínen azt mondta, a fejlesztésnek köszönhetően a szegedi újszülöttek és koraszülöttek még nagyobb biztonsággal érkezhetnek erre a világra.

A kormány azért fejleszti országszerte a nőgyógyászati, szülészeti osztályokat és a koraszülötteket ellátó részlegeket, hogy fizikai és lelki biztonságot teremtsen a családoknak - közölte a politikus.

Az új osztályokon klimatizált körülmények között, a lehető legmagasabb színvonalú eszközök és kiváló szakemberek látják el a pácienseket - tudatta Novák Katalin, aki abban bízik, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a régióban élők még nagyobb biztonsággal mernek gyermeket vállalni, és tudják, hogy ha baj van számíthatnak a segítségre.

Országszerte összesen 10 milliárd forintból korszerűsítik a szülészeti osztályokat és a koraszülötteket ellátó részlegeket. 21 koraszülött intenzív centrum újulhatott meg, ezek közül a szegedi az egyik legnagyobb, és legmagasabb ellátási színvonalat nyújtó - mondta a miniszter.

Novák Katalin úgy fogalmazott, az a cél, hogy a Dél-Alföldön, az országban és az egész Kárpát-medencében minél több új életnek örülhessünk, és ezek az új életek minél nagyobb biztonságban folytatódhassanak.

Rovó László rektor közölte, a klinika fejlesztése folytatódik, jelenleg készítik elő a műtőrészleg 750 millió forintos korszerűsítését.

Fendler Judit, az SZTE kancellárja hangsúlyozta, szimbolikus lépés, hogy az új egységek egy olyan épületben alakították ki, melyet egykor Klebelsberg Kuno irányításával emeltek a száz éve Szegedre érkezett egyetem számára.

A beruházást bemutató sajtóanyag szerint az elmúlt hónapokban a SZTE nőgyógyászati klinikáján másfél szintet, több mint 1300 négyzetmétert újítottak föl. Öt modern, családbarát szülőszobát alakítottak ki. Emellett vajúdást támogató eszközöket szereztek be, illetve az apák és kísérők részére is ideális körülményeket teremtettek.

Modernizálták az újszülött osztályt: nagy méretű betegtereket alakítottak ki, ahova a vizsgálatok idejére mobilbölcsőben tolhatják be babájukat. Fénykezelésre alkalmas inkubátorokat ás légzésfigyelő berendezéseket szereztek be, a szűrések elvégzésére hangszigetelt, a szemvizsgálatok idejére elsötétíthető vizsgálókat hoztak létre. A gyermek osztályon a nagy légterű kórtermekből, kétágyas saját vizesblokkal ellátott szobákat létesítettek.

A koraszülött intenzív osztály a szülészet mellé került, ezzel elkerülhetővé válnak a súlyos veszélyt jelentő szállítási traumák. A költözés nagyarányú fejlesztéssel járt együtt, gyakorlatilag az egység teljes eszközparkját lecserélték.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!