Újabb munkavállalók bérét emeli a Szegedi Tudományegyetem

Belföld, 2022.03.31

Átlagosan 15 százalékkal emeli funkcionális feladatokat ellátó, mintegy 2500 munkavállalója bérét a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) áprilistól - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

SZTE Rektori Hivatal Az új bérstruktúrák bevezetésével az SZTE célja, hogy így biztosítson vonzó, inspiráló és kiszámítható életpálya-lehetőségeket munkavállalóinak és azoknak a hallgatóknak, akik diplomájuk megszerzése után is az intézmény aktív polgárai kívánnak maradni.

A közlemény szerint az SZTE-en a fenntartóváltás teremtett lehetőséget a bérfejlesztésre, amelynek fedezetét ettől az évtől a teljesítményhez kötött finanszírozás biztosítja. A béremelést az egyetem három ütemben valósította meg. Első lépésként tavaly szeptembertől 15 százalékos alapbéremelésben részesültek az egyetemen munkaviszonnyal rendelkezők. A második ütemben az oktatók és kutatók fizetését emelték 2022 januárjától. Így az egyetemi tanárok alapilletménye a legkevesebb 800 ezer, a tanársegédeké és a kollégiumi tanároké 380 ezer, a nyelvtanároké 450 ezer forintra növekedett.

Áprilistól a funkcionális feladatokat ellátó munkavállalók fizetését emelik az új bértábla alapján. Így a köznevelési intézményekben a nevelő munkát segítő feladatokat ellátók, a szakképző intézményekben nem a szakmai alapfeladatokkal kapcsolatos tevékenységet végzők, a kulturális közfeladatot ellátók, illetve a klinikai központban nem egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottak bérét emelik átlagosan 15 százalékkal.

Öt százalékkal valamennyi érintett bére emelkedik. A dolgozók bérét emellett az életkor, a végzettség, valamint az SZTE munkavállalójaként eltöltött idő alapján differenciálják, a növekedés mértéke a legalacsonyabb alapbérű csoportoknál elérheti a 30 százalékot is.

Az új bértábla alapján az ezen a területen dolgozók havi rendszeres átlagos alapbére csaknem 340 ezer forint lesz. Emellett a funkcionális feladatokat ellátó munkavállalók egyszeri juttatásként korábbi bruttó rendszeres jövedelmük 15 százalékát is megkapják a márciusi bérükkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!