Újraszabályozást sürget a pénzintézetekre vonatkozóan a Jobbik

Belföld, 2019.01.17

Hatpontos csomagot dolgozott ki a Jobbik azzal a céllal, hogy megszűnjön egyes pénzintézetek, a bankszövetség és a kormány tranzakciós illetékkel kapcsolatos "összejátszása" - jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Hangsúlyozta: az évi 200 milliárd forintnál is nagyobb tranzakciós illetéket a kereskedelmi bankokra vetették ki, ám ezek egy része annak ellenére változatlan díjakkal dolgozik, hogy a kormány január elsejétől megszüntette a 20 ezer forint alatti ügyletek terhelését.

Kifogásolta, hogy "amikor néminemű engedmény érhetné a polgárokat, a kormány hagyja, hogy az érintett bankok ezeket lenyeljék", a díjat áthárítsák ügyfeleikre, akikre azt ki sem vetették.

Z. Kárpát Dániel közölte: javaslatcsomagjuk része, hogy a bankok fizessék meg a tranzakciós illetéket, ha pedig ezt nem sikerül elérni, szüntessék meg ezt a terhet.

Hozzátette: a bankadó mértékét visszaemelnék annak korábbi szintjére, visszahoznák a hitelintézeti járadékot, hogy "az érintett kereskedelmi bankok is vegyenek részt a közteherviselésben".

Arra szólítjuk fel a kormányt, hogy bontsa fel az EBRD-vel kötött paktumot, amelyben vállalta, hogy semmilyen korábbi terhet nem rak a bankokra a devizahitel-károsultak helyzetének rendezése érdekében - közölte, javaslatcsomagjuk részeként említve, hogy a jegybank osztalékként fizesse be az állami költségvetésbe mindenkori nyereségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!