Újraszentelték a kondorosi Batthyány-Geist-kastély felújított kápolnáját

Belföld, 2020.09.19

Újraszentelték szombaton a kondorosi Batthyány-Geist-kastély kertjében az Ybl Miklós tervei alapján épült, neoreneszánsz stílusú Jézus szíve kápolnát.

Újraszentelték a kondorosi Batthyány-Geist-kastély felújított kápolnáját Az ünnepségen az Orbán Viktor miniszterelnök levelét tolmácsoló Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta, hogy a múlt értékeinek megbecsülése, megóvása nélkül egyetlen nemzetnek sem lehet sikeres jövője.

A keresztény magyar nemzet történetében egy település lakói mindig úgy kezdték az építkezést, hogy elsőként templomot emeltek, majd köré húzták föl házaikat. Az sem lehet véletlen, hogy az évtizedeken át magára hagyott Batthyány-Geist-vadászkastély megújulásának első fontos állomása a kápolna eredeti állapotának helyreállítása - mondta.

A kormányfő bízik abban, hogy a kápolna a következő évtizedek, évszázadok során a Geist család leszármazottai mellett még sok hívő keresztény magyar embernek nyújt majd alkalmat imádságra és elmélkedésre - közölte az államtitkár.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára emlékeztetett: a csákói Geist család a 18. században érkezett német földről Békés megyébe, ahol a helyi kultúra és a katolikus egyház bőkezű támogatói voltak. Geist Gyula 1903-ban bekövetkezett halála után felesége határozta el, hogy a csákói kastélykertben sírboltkápolnát építtet férje emlékére.

Az Ybl Miklós tervei alapján épült, ékszerdoboz szépségű kápolna megújulva és újraszentelve fogadja a lelki épülésre vágyókat - fogalmazott a politikus.

Az államtitkár leszögezte, a kormány természetes szövetségesként tekint az egyházakra, amelyek jelentős szerepet vállalnak az ország szellemi és lelki megújulásában.

Ez a megfontolás vezette és vezeti a kormányt akkor, amikor forrásokat biztosítva segíti elő határokon innen és túl a templomok, kápolnák renoválását. Az elmúlt három évben az egyházi örökségvédelemre fordított összeg éves szinten meghaladta a 100 milliárd forintot - mondta.

Ribárszki Péter (Fidesz-KDNP) polgármester kifejtette, a Batthyány László által 1844 és 1851 között építtetett vadászkastély a keresztény hit, a magyar függetlenség, a magyar vadászati kultúra szimbolikus helye.

Kondoros Békésszentandrás és Csabacsűd településekkel konzorciumban jelentős uniós forrást nyert el a térség turisztikai fejlesztéseire. Ennek részeként 31 millió forintból újulhatott meg kívül-belül a kastély ingatlankomplexumának legjobb állapotban megmaradt épülete, a Jézus Szíve kápolna - tudatta a polgármester.

Az önkormányzat 2015-ben kormányzati és uniós támogatás segítségével varázsolta újjá a kastélyt övező 4,5 hektáros kertet - mondta a politikus, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan a kastélyépület rekonstrukciója is megkezdődhet.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Újraszentelték a kondorosi Batthyány-Geist-kastély felújított kápolnáját Újraszentelték a kondorosi Batthyány-Geist-kastély felújított kápolnáját Újraszentelték a kondorosi Batthyány-Geist-kastély felújított kápolnáját
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!