Ukrajnai háború - Németh Zsolt: üröm az örömben Georgia tagjelölti státusának megtagadása

Belföld, 2022.06.21

Örvendetes, hogy az Európai Bizottság tagjelölti státust ajánlott Ukrajnának és Moldovának, azonban üröm az örömben Georgia tagjelölti státusának megtagadása - jelentette ki az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése (PACE) nyári ülésszakának második munkanapján, az MTI-nek telefonon nyilatkozva kedden.

Németh Zsolt kijelentette: elfogadhatatlan és meghökkentő az Európai Bizottság állásfoglalása, mely nem ajánl tagjelölti státust Georgiának.

Hangsúlyozta azonban: a tagjelölti státus megadása Ukrajnának és Moldovának fontos lépés, mely a Nyugat-Balkán több országát követően európai perspektívát biztosít ennek a két szomszédos országnak is. Rendkívül sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság döntése figyelmen kívül hagyja a jelenlegi orosz katonai agresszió gyökerét jelentő, Georgiával szembeni 2008-as orosz katonai fellépést, mely nélkül - mint mondta - nem értelmezhető az ország helyzete, és a jelenleg kialakult háborús helyzet sem.

A közgyűlés magyar delegációjának vezetője reményt fejezte ki, hogy Georgia tagjelölti státusának megtagadása miatt Ukrajna és Moldova európai perspektívája nem fog több kritikát kiváltani, mint elismerést és támogatást.

A jelenlegi helyzetben az egyetlen megoldás új lendületet adni az európai közös jövő építésének - mondta. Örömteli és fontos, hogy ebben a folyamatban hangsúlyosan jelenik meg az európai perspektíva, valamint az, hogy komoly lendületet kapott a finn és a svéd NATO-csatlakozás, illetve az Európa Tanács kilátásba helyezett negyedik csúcstalálkozójának megrendezése - tette hozzá Németh Zsolt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!