Ukrajnai háború - Sztáray: Magyarország stabil államként szembesül a háború hatásaival

Belföld, 2022.05.18

Magyarország stabil, erős gazdasági lábakon álló államként szembesül az orosz-ukrán háború hatásaival - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára szerdán a Csongrád-Csanád megyei Fábiánsebestyénen.

Sztáray Péter, a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. partnertalálkozóján azt mondta, Magyarország az elmúlt tizenkét évben annyi krízist élt meg, amennyi normál esetben sok évtized alatt fordul elő. Ezekre sikerült eredményes válaszokat adni, de éppen a megoldások egyedisége miatt komoly támadások érték az országot.

Magyarországon európai összevetésben is egyedülálló politikai stabilitás van, ami a jelenlegi helyzetben egyedülállóan fontos - fogalmazott a politikus.

Sztáray Péter leszögezte, a legfontosabb Magyarország biztonságának garantálása a háborús körülmények között. A kormány ezért világossá tette, Magyarország nem vesz részt a háborúban és nem is engedi, hogy belesodorják a konfliktusba.

Kiemelte: Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, se katonát, se fegyvert nem küld a harcterekre; az érdekünk az, hogy minél előbb béke legyen.

Magyarország az EU és a NATO tagjaként elfogadta az eddig meghozott szankciókat, de nem fog támogatni semmilyen olyan intézkedést, amely ellehetetleníti a magyar emberek és vállalkozások életét - jelentette ki az államtitkár.

Kitért arra, hogy az eddig bevezetett szankciók rendkívüli bizonytalanságot okoznak az európai gazdaság számára, kiterjesztésük az olaj- és gázszektorra pedig aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára, veszélybe sodornák az ország energiabiztonságát.

Sztáray Péter közölte: az ország földrajzi helyzete, az évtizedek alatt kialakult szállítási útvonalak, a szénhidrogénmezők elhelyezkedése és elérhetősége meghatározzák Magyarország energiaellátását, amely nem filozófiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés. Éppen ezért kiemelten fontosak az infrastrukturális fejlesztések: a gázvezetékek építése, Paks II. kivitelezése, a szállítás területén pedig a Budapest-Belgrád vasútvonal.

Magyarország szolidáris állam, segít a menekülteknek, azoknak pedig, akik hosszabb ideig terveznek maradni, munkalehetőséget ajánl - mutatott rá.

Szólt arról is, hogy az agrárium számára a pandémia, a klímaváltozás, az energiadrágulás eddig is kiélezett helyzetet teremtett, ezt azonban az orosz-ukrán háború még tovább súlyosította.

Oroszország és Ukrajna a világpiac két meghatározó gabonaexportőre, a kínálat 28 százalékát biztosították. A háború sok ország számára jelentős importkiesést fog eredményezni - mondta az államtitkár.

Hangsúlyozta, a magyar agrárium válságállónak bizonyult. Az elmúlt években megvalósult fejlesztések nyomán Magyarország kétszer annyi élelmiszert képes előállítani, mint amennyire szüksége van. Az országot nem fenyegeti élelmiszerhiány, de a kormány a gabonaexport esetében fenntartja az állami elővásárlási jogot - tette hozzá.

Sztáray Péter közölte: olyan magyar agráriumra van szükség, amely hosszú távon hatékonyan tudja kiszolgálni elsősorban a magyar lakosságot és ezt követően a megnövekedett külföldi igényeket. Ezért stratégiai fontosságú minden olyan beruházás, amely hozzájárul a mezőgazdaság teljesítményének növeléséhez - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!