Választás 2022 - LMP: reálértéken alig 3 százalékkal emelkedtek a bérek tavaly

Választás 2022, 2022.01.24

Az LMP társelnöke szerint a kormány hiába hangoztatja a béremeléseket, azok nagy részét "felfalja" az infláció.

Kanász-Nagy Máté hétfői online sajtótájékoztatóján arra mutatott rá, hogy a bérek tavaly reálértéken alig 3 százalékkal emelkedtek, de a közszférában dolgozóké ennél is kisebb mértékben, csupán néhány ezrelékben növekedett.

A mediánbér, vagyis az a bérszint, aminél ugyanannyian keresnek többet, mint ahányan kevesebbet, bruttó 351 ezer forint volt, vagyis nagyjából 80 ezer forinttal kevesebb, mint a kormány által hangoztatott átlagkereset - folytatta a politikus.

Kanász-Nagy Máté arra az uniós statisztikára is felhívta a figyelmet, amely szerint a magyar lakosság a második legszegényebb az Európai Unióban, majd úgy összegzett: tizenkét év fideszes kormányzás után a magyarok nem keresnek eleget.

Az LMP ezért széleskörű bértámogatást szorgalmaz, amely a kis- és közepes vállalkozásokat célozza, az álláskeresési járadék folyósítási idejét pedig szerintük 9 hónapra kellene növelni. Hangsúlyozta: az erről szóló ellenzéki népszavazást április 3-án meg kell tartani!

A nyugdíjakat is érdemben kell növelni, hiszen több mint félmillió idős él a létminimum alatti bevételből, de a közszférában dolgozókat is meg kell becsülni! - szögezte le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!