Választás 2022 - Párbeszéd: összeférhetetlen lehet Bús Balázs önkormányzati és NKA-alelnöki pozíciója

Választás 2022, 2022.01.25

A Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője szerint összeférhetetlen lehet, hogy a fideszes Bús Balázs egyszerre önkormányzati képviselő és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke.

Szabó Tímea az atlatszo.hu cikkére hivatkozva keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta: a III. kerületi képviselő tavaly január 1. óta dolgozik az NKA alelnökeként.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a helyi önkormányzatokról szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy nem lehet önkormányzati képviselő, aki olyan tisztséget tölt be, amelyre kinevezését, megbízatását az Országgyűléstől, a köztársasági elnöktől, a kormánytól, a kormány tagjától vagy pedig az Országgyűlés, illetve a kormány alárendeltségébe tartozó szervtől kapta. Vannak kivételek az összeférhetetlenség alól, de Bús Balázs esete nem tartozik ezek közé - tette hozzá.

A jogszabály alapján ha felmerül az összeférhetetlenség, azt harminc napon belül meg kell szüntetni, de ez nem történt meg - emelte ki.

Szabó Tímea felszólította a kormánypárti politikust, adjon számot arról, hogy igazak-e a portál cikkében leírt állítások és ha a válasz igen, akkor azonnal szüntesse meg az összeférhetetlenségét és fizesse vissza a jogosulatlanul felvett pénzeket.

A képviselő egyúttal kérdést intéz Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, akitől arra vár választ, hogy miként nevezhette ki Bús Balázst a posztra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!