Választás 2022 - Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

Választás 2022, 2022.01.20

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat; a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB múlt héten már nyilvántartásba vette az első tíz pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül elsőként az Országos Lengyel Önkormányzatot.

A testület csütörtöki ülésén további 12 pártot vett nyilvántartásba, ezek - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következők: Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldal, Demokratikus Karta Párt, Egészséges Magyarországért Választási Párt, Demokrata Párt, Kereszténydemokrata Néppárt, Magyar Munkáspárt, Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom, Magyar Liberális Párt - Liberálisok, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Hátrányos Helyzetű Emberek Pártja, A Mi Pártunk - IMA, valamint a Közösen Magyarországért Párt.

Nyilvántartásba vették továbbá a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatát, az Országos Örmény Önkormányzatot és a Bolgár Országos Önkormányzatot.

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál.

Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amelyik legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kell, hogy a közgyűlés január 31-ig döntsön a nemzetiségi lista állításáról, másrészt szükséges hozzá a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!