VÁR OGY - Krónika 14. rész (törvényjavaslatok az Európai Bizottsággal való megegyezéshez)

Belföld, 2022.09.26

A kormánypártok támogatták, az ellenzéki felszólaló viszont élesen bírálta az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatokban foglaltakat azok hétfő esti általános vitájában a parlamentben.



Fidesz: a baloldal mindent megtett Brüsszelben Magyarország ellen


Deutsch Tamás, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy a brüsszeli politikai klíma a magyarországi baloldal aktív közreműködésének köszönhetően egyáltalán nem változik. Európai parlamenti képviselőik az elmúlt 12 évben folyamatosan Magyarország ellen dolgoztak, mindent megtettek azért, hogy hazugságok terjesztésével saját hazájuk rossz hírét keltsék. Az a politikai klíma ami a magyar kormány törekvéseit körülveszi, a baloldal brüsszeli áskálódásai miatt ilyen nehéz - hangoztatta.

Kitért arra is, hogy az uniós fejlesztési források nem könyöradományok, járnak Magyarországnak és a magyar embereknek. Ugyanakkor 12 éve folyamatosan az a törekvése a baloldalnak, hogyan lehet olyan döntéseket előkészíteni az unióban, hogy a magyar fejlesztési források csökkenjenek, vagy egyáltalán ne lehessen hozzájuk férni.

Felidézte, előző héten arra tett javaslatot Donáth Anna és Cseh Katalin momentumos EP-képviselő, hogy közvetlenül járjanak a források, amivel azt érnék el, hogy a pénzek jelentős részét, mintegy 96-98 százalékát elveszítené Magyarország.

Egy árva szót nem szóltak eközben az ellen, hogy a hétéves uniós keretköltségvetési javaslat a regionális fejlesztési forrásokat jelentősen csökkentette - jegyezte meg.

A szeptember 18-án az Európai Bizottság és Magyarország között megszületett megegyezésről szólva szintén kiemelte, hogy a baloldal mindent megtett azért, hogy az egyezség ne születhessen meg. Hetek-hónapok óta hangoztatott fogadkozásaik ellenére, hogy ha van megállapodás a bizottsággal azt támogatják, a magyar baloldal - a Jobbikot leszámítva - , arra nem volt képes, hogy a házszabálytól eltérést megszavazzák, ami egy technikai lépés lett volna csupán.

Deutsch Tamás értékelése szerint megalapozott, szakmailag korrekt törvényjavaslatokat nyújtott be a magyar kormány, ugyanakkor - mint mondta - nagy összegben fogadna arra, hogy ezeket nem fogják megszavazni a baloldali képviselők. Egy dolog érdekli őket, csak saját hatalmi törekvéseik - összegzett. Jelezte: a Fidesz támogatja a benyújtott javaslatokat.


DK: helyre kellene állítani a bizalmat az unió felé


Arató Gergely (DK) szerint a törvényjavaslatokhoz és a valósághoz sem volt semmi köze az előtte szóló fideszes képviselőnek.

Önök azt hiszik az Orbán-kormány azonos Magyarországgal, de ez nincs így, erre Önöket 50 százaléknyi szavazat sem jogosítja fel - mondta.

A magyar EP-képviselők ellenzéki része azért szólal fel és azért beszél az Orbán-kormány ellen, mert a magyar emberek érdekeiért lépnek fel - hangoztatta.

A kormány kézzel-lábbal tiltakozott az ellen, hogy legyen jogállamisági kritérium, de a jogállamisági problémák folyamatosan megjelennek. Amikor kiderült, az unió komolyan gondolja a szerződésben rögzített alapjogok betartását és tényleg nem lesz pénz, akkor hirtelen rájöttek, nem volt minden annyira jó és valamit mégiscsak kellene csinálni.

Önök még mindig nem őszinték, és a törvényjavaslatcsomag ennek bizonyítéka - értékelt.

Példaként hozta, a törvények 90 százalékánál kell lefolytatni társadalmi egyeztetést a javaslat szerint. Megjegyezte: a mostani jogalkotási törvény minden esetben előírja a társadalmi egyeztetést, amit rendszeresen elmulaszt a kormány, vagy azokat nem hallgatják meg, akik kritikát fogalmazhatnak meg.

A közérdekű adatok megismerése elől az akadályok megszüntetésének tervezett módját szintén bírálta Arató Gergely, és azt mondta: szomorú, hogy még mindig itt tartanak. Azt hiszik, hogy az uniónál is meg lehet ezt a dolgot sunnyogással oldani. Nem néznek szembe a helyzet súlyosságával - vélte, hozzátéve: minden levélre az utolsó pillanatban válaszoltak, minden javaslatot az utolsó pillanatban nyújtottak be. A parlamentet már augusztusban össze lehetett volna hívni - jegyezte meg.

Álmegoldásokban, a magyar polgárok becsapásában a DK nem lesz partner - közölte.


KDNP: a javaslatok a minőségi jogalkotásba irányába tett lépések


Juhász Hajnalka, a KDNP vezérszónoka azt mondta, Magyarország és a kormány komolyan veszi a szerződésekből fakadó kötelezettségeit, ez tükröződik mind az öt javaslat szövegében és jogpolitikai céljaiban egyaránt.

Kiemelte: a kormány a tényeken, a szakmai egyeztetésen alapuló párbeszéd híve, a tárgyalásokon a megoldásra fókuszáltak. Összegzése szerint olyan konstruktív párbeszédre törekednek a bizottsággal, amelynek eredményeként a magyar emberek megkapják a nekik járó forrásokat.

A jogalkotási törvényben szereplő javaslatok a minőségi jogalkotás irányába tett lépésként értékelhetők, a normaalkotási folyamatba kötelezően bevonnák a Központi Statisztikai Hivatalt.

Kitért arra is, hogy kiegészülne a társadalmi részvételről szóló törvény azzal, hogy a hatálya alá tartozó jogszabálytervezeteknél a társadalmi egyeztetések aránya 90 százalék legyen. A KEHI évente nyilvános jelentést tesz közzé, hogy a társadalmi egyeztetés megtörtént-e vagy sem, és a hivatal ellenőrzési és szankcionálási jogot is kapna.

Juhász Hajnalka fontos elemként említette, hogy szigorítanák azokat az esetköröket, amelyeknél a társadalmi egyeztetés mellőzésére indokoltan lehet hivatkozni.

A büntető eljárásról szóló törvény módosításából kiemelte, hogy a közpénzek kezelésének törvényessége közös érdek, ezt érvényre juttatandó egy új eljárási mechanizmust, vádkorrekciós eljárást vezetnek be.

A KDNP támogatja a törvénycsomagot - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!