Varga-Bajusz Veronika: egymilliárd forintos támogatással megerősíti a kormány a HÖOK mentorprogramját

Belföld, 2024.05.28

Egymilliárd forintos támogatással megerősíti a kormány a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) mentorprogramját, hogy minél több diák lezárhassa a tanulmányait - jelentette be a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A kormány egymilliárd forintos támogatással erősíti meg a HÖOK mentorprogramját Varga-Bajusz Veronika azt mondta, szeptembertől indulhat el a program, amely azt célozza, hogy a hátrányos helyzetű hallgatók minél több támogatást kaphassanak, és így "minél több jól képzett diplomás gazdagítsa a magyar társadalmat".

A megújított, hallgatóközpontú felsőoktatás nyertesei a fiatalok, a "hozzáférhetőségi fordulatnak" köszönhetően már második éve több mint 120 ezren felvételiznek, nőtt a vidéki egyetemek népszerűsége, és a nehezebb helyzetű járásokból is egyre többen választják a felsőoktatatást - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Hozzátette, a fordulat óta már több mint 5800 fővel többen járnak a felsőoktatásba, közülük háromezren olyan, a magyar gazdaság számára kiemelten fontos képzésekben vesznek részt, mint a műszaki, a természettudományi, a mérnöki, informatikai, agrár-, valamint orvos- egészségtudományi területek.

A lemorzsolódás csökkentésére is figyelnek az egyetemek, 3500 fővel többen maradnak a képzésben, és mintegy ezerkétszázan gyorsabban haladnak előre a tanulmányaikkal - közölte Varga-Bajusz Veronika.

Eszterhai Marcell, a HÖOK elnöke elmondta, hogy mentorprogramjuk 16 éve segíti a hátránnyal érkező hallgatókat az egyetemi életbe való sikeres beilleszkedésben, összesen több mint harmincezer fiatalnak nyújtottak segítséget, és több mint háromezer hallgatót foglalkoztattak mentorként.

A mentorok felsőbb éves hallgatók, akik személyes támogatást adnak a mentoráltaknak tanulmányi és adminisztrációs kérdésekben, tájékoztatják őket az aktuális pályázatokról, hallgatói juttatásokról, ösztöndíjakról - fejtette ki a HÖOK elnöke. Kiemelte, nem csak a tanulmányi adminisztrációs támogatás fontos, a közösséghez tartozás önmagában is nagy szerepet játszik abban, hogy a hallgatók motiváltak maradjanak.

Számos közösségi eseményt és tréninget is szerveznek, amelyek célja a kommunikáció, az időgazdálkodás és az önismeret fejlesztése; ezek elengedhetetlenek a boldoguláshoz a munkaerőpiacon - hangsúlyozta Eszterhai Marcell.

Kitért arra is, hogy régiókoordinátorok és intézményi koordinátorok dolgoznak együtt a mentorokkal, akiknek kiválasztása írásbeli tesztet és személyes elbeszélgetést is tartalmaz, végül felkészítő táborban is részt vesznek.

Figyelmet fordítanak az önképzés, önfejlesztés lehetőségeire, valamint tájékoztatást nyújtanak a mobilitási programokról, hogy a hátrányos helyzetű hallgatók nemzetközi tapasztalatokat is szerezhessenek - közölte a HÖOK-elnök.

Kijelentette: a hátrányosabb helyzetű régiókból érkező fiatalok felkarolásának területfejlesztő hatása is van, hiszen hozzájárulnak közösségeik fejlődéséhez, továbbá a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését is elősegíti a program.
(MTI)

Galériánk

A kormány egymilliárd forintos támogatással erősíti meg a HÖOK mentorprogramját A kormány egymilliárd forintos támogatással erősíti meg a HÖOK mentorprogramját
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!