Varga Mihály: az egészségipar számos területén önellátóvá vált az ország

Belföld, 2021.07.09

Az Egészségipari támogatási program (Etp) elindításakor elsősorban az önellátást tűzte ki célul a kormány az egészségipari termékek és alapanyagok terén, és ezt a kihívást kevesebb mint egy év alatt sikerült teljesíteni számos területen - jelentette ki a pénzügyminiszter pénteken, Tökölön és Szigethalmon, ahol az Etp keretében megvalósuló beruházásokat adott át.

Varga Mihály a Pest megyei településeken előbb a Magyar Piszke Papír Kft. egészségipari fejlesztését, majd a Rex-San Kft. egészségipari beruházását adta át, amelyek összértéke meghaladta a 2,7 milliárd forintot, a kormány pedig együttesen kétmilliárd forinttal támogatta a fejlesztéseket.

Az átadóünnepségeken a miniszter elmondta, Magyarország a saját lábára állt egyebek mellett maszkgyártásban, a Favipiravir, illetve az oltáshoz használt orvosi eszközök és a fertőtlenítőszerek előállításában.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy az önellátás mellett további cél az egészségipar fejlesztésével a hosszú távú növekedési képesség, az exportteljesítmény erősítése.

A tárcavezető kijelentette: egy teljesen új iparág épül fel Magyarországon a program segítségével, a megvalósuló beruházások évente akár 170-180 milliárd forint árbevételt jelenthetnek a magyar gazdaságnak. Az Etp keretében összesen 82 egészségipari fejlesztés jön létre 86 milliárd forint összértékben, amelyhez a kormány 66 milliárd forintos támogatást nyújt a vállalkozásoknak, és a fejlesztésekkel összesen 5700 munkahely válik biztossá - fűzte hozzá.

A Magyar Piszke Papír Kft. beruházása a Duna Papír Kft. tököli székhelyén valósult meg. A Duna Papír Kft. a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben elhelyezett fogvatartottak foglalkoztatását látja el közfeladatként. A támogatás révén 700 millió forintos fejlesztést valósítottak meg az intézményben, amivel egy új, vírus- és baktériumölő hatással bíró, egészségügyi-higiéniai papírtermék gyártása indul el, és amelyhez a kormány 550 millió forintos támogatást nyújtott.

A magyar tulajdonú Rex-San Kft. gyógyászati segédeszközök, maszkok, védőfelszerelések előállítására épített új üzemet Szigethalmon. A kapacitásbővítés több mint kétmilliárdos költségéből 1,6 milliárd forintot biztosított a kormány az Egészségipari támogatási programból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!