TV műsor

Veszprémi önkormányzat: a lakott területtől minél messzebb épüljön meg a katonai bázis!

Belföld, 2021.07.19

A veszprémi közgyűlés hétfőn egyhangúlag úgy döntött, az önkormányzat kezdeményezi a kormánynál, hogy a gyulafirátóti településrész mellé tervezett katonai bázis a lakott területtől minél messzebb létesüljön.

A rendkívüli közgyűlést a helyi ellenzéki képviselők (az MSZP-LMP-Párbeszéd és a DK-Szakszervezetek frakciók, valamint a független Kovács Rajmund) kezdeményezték, mivel a Honvédelmi Minisztérium a város melletti lőtér területén, a gyulafirátóti településrésztől 750 méterre 2500-3000 embert befogadó katonai bázis építését tervezi.

Katanics Sándor (DK-Szakszervezetek) frakcióvezető sérelmezte, hogy bár már 2016-ban megállapodás született a bázis szükségességéről, majd 2019-ben elkészültek a tervek, azokat sem az önkormányzat, sem a veszprémiek nem ismerhették meg korábban.

Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) frakcióvezető pedig azt kérte: a városvezetés kezdjen tárgyalásokat a kormánnyal arról, hogy a bázis a lakott területtől minél messzebb épüljön meg.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester támogatta az előterjesztést, ugyanakkor felhívta a figyelmet Veszprém katonai hagyományaira. Hangsúlyozta: szükség van honvédelmi fejlesztésekre, de arra is, hogy a beruházás a közvetlenül érintetteknek minél kevesebb nehézséget okozzon.

Miután az előterjesztő ellenzéki képviselők befogadták Brányi Mária (Fidesz-KDNP) alpolgármester módosító javaslatait is, a testület végül egyhangú szavazással úgy határozott: a közgyűlés támogatja a gyulafirátóti településrész mellett tervezett katonai bázis megvalósítását, de kezdeményezik a kormánynál, hogy a bázis a legkisebb környezeti terheléssel, a településrésztől a lehető legtávolabb valósuljon meg.

Ennek érdekében környezetvédelmi hatásvizsgálatot és védőintézkedések kialakítását kérik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!