Vihar - A Katolikus Karitász is segíti a pénteki jégeső baranyai károsultjait

Belföld, 2021.07.12

Gyorssegélyt ad és a helyreállításban is segít a pénteki jégeső Baranya megyei károsultjainak a Katolikus Karitász és a Pécsi Egyházmegyei Karitász - tájékoztatta a Pécsi Egyházmegye hétfőn az MTI-t.

Azt írták, hogy a katolikus segélyszervezetek vasárnap két teherautóval és egy mikrobusszal friss pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, palackozott vizet, tartós élelmiszert szállítottak a sellyei járásba, miután felvették a kapcsolatot a viharban érintett Sellye, Drávaiványi, Okorág és Kákics település vezetőivel, továbbá a helyi családsegítő szolgálatokkal.

Hozzátették, hogy emellett a Karitász önkéntesei bekapcsolódnak a sérült háztetők helyreállításába, Drávaiványiban helyszínre viszik a felajánlott építőanyagokat.

A vihar sújtotta településeken háromezer ember él, az eddigi felmérések szerint Sellyén 200 család lakhelyében keletkezett kár - közölték.

A szélsőséges időjárás nemcsak épületeket rongált meg, a földeken több tízezer paprika- és paradicsompalánta, több hektár dinnye és kukorica is áldozatául esett a heves jégesőnek, komoly gondot okozva a gazdálkodásból élőknek - tudatták.

A református egyház szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy gyűjtést indít a jégvihar baranyai károsultjainak, a rászoruló családoknak és a kárt szenvedett református közösségeknek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombati közlése szerint a pénteki viharral érkező erős szél és jégeső Baranya több településén épületek százainak tetejét bontotta meg, bizonyos helyeken dió- és tojásméretű jég hullott. Baranyában Sellyén keletkezett a legtöbb kár, de a jégverés érintette a szomszédos Drávaiványit és Okorág települést is.

Nagy Attila, Sellye független polgármestere szombaton közösségi oldalán több videóban is szólt a helyiekhez és a segíteni szándékozókhoz. Elmondta, több mint négyszáz, javarészt magán-, kisebb részt önkormányzati és egyházi tulajdonban lévő épület teteje sérült meg.

Közölte: péntek késő délután óta folyamatosan zajlik a településen a megrongált tetők javítása, fóliázása, és a munkálatokhoz több baranyai önkormányzat is igyekszik hozzájárulni, így fóliatekercseket, tetőcserepeket biztosítottak, illetve erre buzdítják a településükön élőket is.

Nagy Attila akkor az MTI érdeklődésére közölte: Sellyén sok embernek nincs lakásbiztosítása, így az érintetteknek különösen fontos a külső segítség.

A polgármester elmondta, hogy a [email protected] e-mail címen a károsultak és a segíteni szándékozók jelentkezését is várják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!