Villámárvizet szimuláló védelmi gyakorlat lesz Pécsváradon

Belföld, 2021.10.15

Villámárvizet szimuláló védelmi gyakorlatot tartanak szombaton a Baranya megyei Pécsváradon, a Dombay-tónál - tájékoztatta a Baranya Megyei Kormányhivatal pénteken az MTI-t.

A Baranya Megyei Védelmi Bizottság szervezésében megvalósuló, katasztrófavédelmisek, katonák, önkéntesek bevonásával zajló gyakorlat keretében a térséget érő elemi csapások - heves esőzés, viharok - következményeinek kezelését szimulálják - írták.

A feltételezés szerint a Dombay-tó völgyzáró gátja megsérül, a mentést pedig az utakra és a kárterületre dőlt fák nehezítik. A gyakorlat résztvevői gyakorolják a homokzsákolást, a szivattyúzást, veszélyes fákat vágnak ki, roncsot emelnek majd ki a Dombay-tóból, és vízbe esett embert mentenek.

Közölték: a szombaton 8 és 14 óra között zajló esemény célja, hogy a mentőcsoportok felkészüljenek egy esetleges valódi katasztrófahelyzet hatékony kezelésére, erősítsék a különböző szervezetek közötti együttműködést.

A közleményben Horváth Zoltán kormánymegbízottat idézve beszámoltak arról, hogy az elmúlt évek szélsőséges időjárási körülményei miatt Baranyában is többször előfordult, hogy a heves esőzések következtében villámárvizek pusztítottak, ezért is jelölték meg a gyakorlat szimulációs helyzeteként a völgyzárógát sérülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!