Vitályos Eszter: a magyar zsidóságot ért veszteség az egész nemzeté

Belföld, 2023.01.27

A szörnyű veszteség egész Európáé, az egész világé. A magyar zsidóságot ért veszteség pedig az egész nemzet örök vesztesége - mondta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, amelyet a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány szervezett pénteken Budapesten.

Az államtitkár felidézte: hetvennyolc éve szabadították fel Auschwitz-Birkenaut, a nácizmus szimbólumává vált lágert, ahol minden harmadik áldozat magyar volt.

"Magyarország tanult a múltból, a magyar kormány zéró toleranciát tanúsít az antiszemitizmussal szemben. Itthon és a nagyvilágban is elkötelezetten és következetesen kiáll ezen alapértékek mellett" - hangsúlyozta, rámutatva: ma Magyarországon biztonságban élhetnek együtt zsidó és nem zsidó magyarok, ma Magyarországon "együtt tervezzük a jövőnket."

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb náci haláltábor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!