Vitályos Eszter: soha nem látott mértékben újult meg a magyar egészségügy

Belföld, 2019.11.13

Soha nem látott mértékben újult meg a magyar egészségügy és ez a jövőben is folytatódni fog - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára szerdán Berettyóújfaluban.

Vitályos Eszter az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztését áttekintő regionális projekt záró rendezvényén kiemelte: 2010 óta európai uniós támogatással felújítottak 77 kórházat, 54 rendelőintézetet és 104 mentőállomást, létrejött 23 új rendelőintézet és 31 új mentőállomás.

Ismertetése szerint az elmúlt csaknem tíz évben több mint 500 milliárd forintos fejlesztés valósult meg az úgynevezett konvergenciarégiókban, vagyis a fővároson és Pest megyén kívüli területeken.

Az államtitkár a megújulás egyik szép példájának nevezte az alapellátás és a népegészségügyi rendszer átfogó fejlesztését, amely az Emberi Erőforrás-fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében valósult meg országosan csaknem hatmilliárd forint, ebből Berettyóújfaluban mintegy 150 millió forint támogatásból.

Hozzátette: a program átfogó célja az, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött évek száma, és a fejlesztés járuljon hozzá az alapellátás megelőzés központú átszervezéséhez, ezáltal a lakosság egészségtudatosságának növeléséhez, illetve a megelőzéssel kapcsolatos területi egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

A praxisközösségekről azt mondta, hogy az együttműködés fejlesztésével bővül a lakosság által igénybe vehető preventív, személyre szabott szolgáltatások köre, miközben a praxisközösség elősegíti az erőforrások hatékony szervezését, biztosítva ezzel a könnyebben elérhető, magasabb színvonalú és bővített tartalmú egészségügyi szolgáltatásokat.

"Ez a program remek példája annak, amikor a lakosság, az önkormányzat, az egészségügyi ágazat és a kormány elképzelései találkoznak" - mondta Vitályos Eszter.

Muraközi István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere közölte, a településen jelentős mértékben javultak a betegellátás feltétele az elmúlt években. Felújították a gyermekorvosi és a felnőttháziorvosi rendelőt, a Gróf Tisza István kórházban pedig a pályázati forrásoknak köszönhetően 21. századi körülmények között fogadhatják a betegeket - sorolta.

Cséki János, a projekt szakmai vezetője elmondta: a Berettyóújfalu mellett Komádi, Magyarhomorog és Mezőpeterd lakosságát is érintő projekt során kialakítottak egy praxisközösséget, amelyben hét orvos - egy gyermekháziorvosi és hat felnőtt-, illetve vegyes praxis - vesz részt. Bővítették a praxisok által nyújtott preventív szolgáltatásokat, megvalósult a praxisok együttműködésének fejlesztése.

A projekt keretében kiemelt fontosságot kaptak az egészségállapot-felmérések, az életmód-tanácsadások, a prevenciós rendelések, továbbá a bevont szakemberek tájékoztatásán felül külön marketing tevékenységekkel is próbálják ösztönözni a lakosságot a szervezett szűréseken való részvételre - fűzte hozzá Cséki János.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!