Víz Világtalálkozó - ENSZ-tisztségviselő: nemzetközi együttműködések keretében kell szabályozni a határokon átnyúló vízforrások problémáját

Belföld, 2019.10.17

Fontos, hogy a kormányok nemzetközi együttműködések keretében szabályozzák a határokon átnyúló vízforrásokhoz való hozzáférést a konfliktusok megelőzése érdekében - hívta fel a figyelmet Kire Ilioszki, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága ügyvezető titkári hivatalának igazgatója a Budapesti Víz Világtalálkozó utolsó napján, csütörtökön.

Az ENSZ információi szerint több száz határvíz található a világon, és eddig mintegy 600 egyezmény született ezen vízforrásokhoz való hozzáférés szabályozásáról.

Ilioszki szerint a vízválság kezeléséhez elengedhetetlen a határvizek megfelelő szabályozása.

Ehhez ad keretet például az ENSZ határvizek és nemzetközi tavak védelméről és használatáról szóló, 1992-ben kötött egyezménye (vízügyi egyezmény), valamint az 1997-ben létrejött megállapodás a nemzetközi vízi útvonalak nem hajózási célú használatáról - mutatott rá. A vízügyi egyezményt az elmúlt években a páneurópai régión kívüli országok előtt is megnyitották. Jelenleg 43 tagja van, és húszan állnak a csatlakozás küszöbén.

Az észak-macedón állampolgárságú tisztségviselő aláhúzta, hogy míg az említett konvenciók előtt alig volt olyan határvíz Európában, amelyekhez nemzetközi egyezmény szabályozta volna a hozzáférést, ma már alig van szabályozatlan, határokon átnyúló, európai vízforrás. A tisztségviselő szerint a megállapodások pozitív hatása egyértelmű.

Dzsamal al-Adli iraki vízügyi miniszter arra hozott példát, hogy milyen problémákat okozhat a határvizek szabályozatlansága. A legnagyobb iraki folyók - a Tigris és az Eufrátesz - Törökországban erednek, és a szomszédos országok úgy hoznak döntéseket ezek vizének felhasználásáról, hogy nem veszik figyelembe Irak igényeit - kifogásolta a tárcavezető.

Bagdad rendkívüli kihívásokkal, súlyos vízhiánnyal, és a víz minőségének romlásával néz szembe emiatt - tette hozzá.

Irak több mint ötven éve igyekszik megegyezésre jutni a szomszédos országokkal az osztott vizek használatának szabályozásáról, hiába - panaszolta. Adli szerint egy nemzetközi vízügyi bíróság felállítása jelenthetne megoldást a hasonló vitákra.

A 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozóra több mint kétezer szakértő és döntéshozó érkezett, többségük Délkelet-Ázsiából és Afrikából, azokból a térségekből, ahol már most is szembesülnek a vízzel kapcsolatos problémákkal. A nemzetközi találkozó a figyelemfelkeltés mellett cselekvésre is buzdít, ezért a konferencia zárásaként a szervezők a Budapest Felhívás nyolc pontjában fogalmazzák meg javaslataikat a kihívások kezelésére. Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével zajló eseményre 2019. október 15-17. között kerül sor a Millenáris Parkban. Ezzel egyidőben a résztvevőknek lehetőségük van megtekinteni a vízipari szakkiállítást, amely különféle magyar innovációkat, termékeket és szolgáltatásokat mutat be a témában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!