Víz Világtalálkozó - Meteorológiai Világszervezet szakértője: szakadék húzódik a rendelkezésre álló technológiák, valamint azok ismerete és alkalmazása között

Belföld, 2019.10.16

A vízzel kapcsolatos problémák egyik fő oka, hogy szakadék húzódik a rendelkezésre álló technológiák, valamint azok ismerete és alkalmazása között - vélekedett Johannes Cullman, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) éghajlat- és vízügyi részlegének igazgatója a harmadszorra megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozón szerdán.

Cullman előadását azzal a kérdéssel indította, hogy miért érik még mindig váratlanul az embereket az áradások és az aszályok. A szakértő rámutatott, hogy sok országban hiányoznak az előrejelző rendszerek, és az információáramlás sem hatékony.

A WMO 187 tagországának 40 százaléka nem rendelkezik árvízi előrejelző rendszerrel, körülbelül fele pedig aszály-előrejelző rendszerrel - hívta fel a figyelmet.

A másik fő probléma az, hogy a szolgáltatások hatása korlátozott, és az emberek sokszor nem tudják, mit kezdjenek a figyelmeztetésekkel - tette hozzá. Úgy vélte, a szakértők nincsenek mindig tisztában azzal, hogy eljutnak-e az előrejelző rendszerek információi az érintettekhez.

Cullman szerint a technológiai kérdések mellett nélkülözhetetlen a politikai akarat megteremtésével, valamint az ismeretbeli hiányosságok, a korrupció és a kapzsiság felszámolásával is foglalkozni, ha eredményt akarunk elérni a víz- és a klímaválság kezelésében.

A technológia önmagában nem elegendő - hangsúlyozta Sam Cheptoris ugandai vízügyi és környezetvédelmi miniszter is, aki szerint a vízfelhasználás hatékonyságának növelésére és az összes érintett fél bevonására van szükség a problémák megoldásához.

A rendelkezésre álló globális édesvízkészlet több mint elegendő az emberiség igényeinek kielégítésére, mégis természetes vagy emberi okokból egyes régiók rendszeresen vízhiánnyal szembesülnek - mutatott rá a politikus.

Cheptoris emlékeztetett, hogy több mint egymilliárd ember nem fér hozzá tiszta ivóvízhez, és évente körülbelül hárommilliárd ember szembesül rendszeres vízhiánnyal.

Az elmúlt években több olyan innováció született, amelyek segíthetnek a vízhiány kezelésében, de további fejlesztésekre van szükség - mutatott rá.

Ugyanakkor a vízgazdálkodás is tökéletesítésre szorul, ugyanis a fejlődő országokban sok víz egyszerűen elfolyik a rendszerből - mondta. Az ugandai városi területeken például a víz csaknem 30 százaléka tűnik el ilyen módon. Az elszivárgás-felismerő technológiák eddig jó eredményeket hoztak, de fontos ezek szélesebb körű alkalmazása - tette hozzá a miniszter.

Cheptoris szerint egy másik fontos lépés a vízöblítéses vécék lecserélése, amelyek a háztartási vízfelhasználás 30 százalékáért felelősek. A vízmentes toalett már létező technológiai vívmány, és Kenyában, valamint Ugandában is használják - húzta alá.

Emellett olyan technológiákra van szükség, amelyek segítségével a vízben bővelkedő helyekről a víz eljuttatható a vízszűkében lévő helyekre.

A 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozóra több mint kétezer szakértő és döntéshozó érkezett, többségük Délkelet-Ázsiából és Afrikából, azokból a térségekből, ahol már most is szembesülnek a vízzel kapcsolatos problémákkal. A nemzetközi találkozó a figyelemfelkeltés mellett cselekvésre is buzdít, ezért a konferencia zárásaként a szervezők a Budapest Felhívás nyolc pontjában fogalmazzák meg javaslataikat a kihívások kezelésére. Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével zajló eseményre 2019. október 15-17. között kerül sor a Millenáris Parkban. Ezzel egyidőben a résztvevőknek lehetőségük van megtekinteni a vízipari szakkiállítást, amely különféle magyar innovációkat, termékeket és szolgáltatásokat mutat be a témában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!