Vízügy: már több mint 20 centimétert apadt a Duna Budapesten

Belföld, 2019.06.02

Már több mint 20 centimétert apadt a Duna Budapesten; a Tisza áradása miatt viszont Szegeden le kell zárni a rakpartot - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap az MTI-vel.

Közleményük szerint az országban jelenleg 737 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget.

Budapestnél a Duna vízállása vasárnap 11 órakor 562 centiméter volt, ez 26 centiméter vízszintcsökkenést jelent a szombat déli tetőző szinthez (588 centiméter) képest.

A Tisza árhullámának amúgy is lassú levonulását a Felső-Tiszán kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják. A Tisza magas vízállása miatt hétfő reggel 6.00 órától szükségessé válik a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárása. Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével, mert az elsőfokú készültséget 650 centiméteres vízszintnél kell elrendelni. Vasárnap reggel Szegednél 553 centiméter volt a vízállás.

Az elmúlt 24 órában a Tisza mellékfolyói közül a Fekete- és a Fehér-Körös apad, gyengén árad a Kettős-Körös és a Berettyó, stagnál a Sebes-Körös - tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vasárnap az MTI-t.

Az igazgatóság területén elsőfokú készültség van érvényben a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön és a Sebes-Körös alsó szakaszán, az összesen 340 kilométer hosszú védvonalakból 154 kilométeren.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!