A becsült ár többszöröséért árverezték el a Vörös Brigádok egy eredeti röplapját

Bulvár, 2022.01.27

A becsült ár sokszorosáért, 26 ezer euróért (9,3 millió forintért) árverezték el a Vörös Brigádok egy eredeti röplapját Aldo Moro volt olasz miniszterelnök elrablásáról.

A röplappal a Vörös Brigádok terrorszervezet magára vállalta a felelősséget Aldo Moro (1916-1978) 1978. márciusi elrablásáért.

A kereszténydemokrata államférfit 1978. március 16-án rabolták el egy rajtaütés során, amelyben az őt kísérő öt rendőrt lelőtték, majd 55 nappal később, 1978. május 9-én a baloldali terroristák a volt miniszterelnököt is meggyilkolták.

A röplap 600 eurós (217 ezer forintos) kikiáltási árral szerepelt a Bertolani Fine Art aukciósház honlapján. A csütörtökön eladott történelmi dokumentum végül az eredetileg becsült 1300-1700 eurós ár többszöröséért kelt el - írta a The Guardian.

A Bertolami aukciós katalógusa szerint a röplapot - egy sorozat első darabját - az emberrablás másnapján küldték ki a terroristák a sajtónak.

A Vörös Brigádok fejléces, jellegzetes, körbe rajzolt csillagos logójával ellátott papírjára írt szöveg ezzel a bejelentéssel kezdődik: "Március 16-án, csütörtökön a Vörös Brigádok egy fegyveres csoportja elrabolta és a nép egy börtönébe zárta Aldo Morót, a kereszténydemokraták vezetőjét".

Aldo Morót a terrorszervezet 13 tagja tartotta fogva egy római lakásban. A szervezet kilenc tagját 1981-ben elfogták és börtönbüntetésre ítélték, de már mind szabad lábon vannak.

A politikus golyóktól átlőtt holttestét május 9-én találták meg Rómában, egy parkoló autó csomagtartójában.

Moro meggyilkolása volt a Vörös Brigádok legjelentősebb akciója. A politikus támogatta a kereszténydemokraták és a - szélsőséges terrorszervezettel ellenséges - olasz kommunista párt történelmi koalícióját.

A kétoldalas röplap kárhoztatja az állam imperializmusát, Morót "az imperialista hatalmak által kiadott irányelvek politikai keresztapjának és leghűségesebb végrehajtójának" nevezte.

Az aláírás ez volt: A kommunizmusért, a Vörös Brigádok.

Az árverést heves viták kísérték Olaszországban.

"A vér csöpög ezekről a lapokról, nem lehet őket adni-venni, gyűjtemény darabjává tenni" - mondta Mario Calabresi, a La Repubblica korábbi szerkesztője, akinek rendőr apját 1972-ben szintén a szélsőbaloldali szervezet ölte meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!