A hetvenezredik botlatókövet fektették le Frankfurtban

Bulvár, 2018.10.24

A 70 000. botlatókövet helyezte el Gunter Demnig kölni művész kedden Frankfurtban a nácizmus áldozatainak emlékére.

A több mint két évtizedes projektben újabb mérföldkövet jelentő rézplakettet a mentális fogyatékossága miatt 1944-ben megölt Willy Zimmerer emlékére süllyesztették a járdába egykori frankfurti otthona előtt. A férfi életét a Frankfurt melletti Hadamar pszichiátriai intézetében oltották ki a nácik úgynevezett eutanáziaprogramja keretében, amelyben súlyosan fogyatékos, "hasznavehetetlen" embereket pusztítottak el.

A 70 éves művész azt mondta, hogy az emlékprojekt 22 ezelőtti kezdetekor legfeljebb 1000 botlatókőre számított, "a 70 ezer réztábla azonban egyáltalán nem ad okot az ünneplésre, mert ez pontosan 70 ezerrel több a kelleténél".

A szobrász kedden összesen 27 új botlatókövet helyezett el Frankfurtban, többségében meggyilkolt zsidók emlékére.

Willy Zimmerer emlékének megörökítését az Egyesült Államokba szakadt távoli rokonai kezdeményezték, akik közül ketten személyesen is jelen voltak az ünnepélyes aktusnál. Mint mondták, tragikus sorsú rokonuk emléke így nem merül feledésbe.

A nácik a fogyatékosok legyilkolásával kezdték meg az elgázosítást - hangoztatta az eseményen Gunter Demnig, a projekt szellemi atyja, aki 1996-ban Berlinben süllyesztette az első, a nácizmus áldozatára emlékeztető réztáblát az utca kövezetébe.

Demnig azóta Németország 1200 településen helyezett el botlatókövet, amely megtalálható a világ 24 másik országában. A Botlatókövek-projekt a világ legnagyobb "decentralizált", vagyis szétszórva elhelyezkedő emlékművének számít.

A Deutsche Welle német rádió szerint Demnig, aki havonta 450 botlatókövet fektet le, a projekt folytatását ígérte. Azt mondta, hogy ha kell, még kerekesszékből is tovább rakja a réztáblákat a járdára az áldozatok utolsó, önkéntes otthona előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!