Átadták a felújított és bővített hédervári Napsugár piarista óvodát

Gazdaság, 2022.10.07

Átadták és megáldották a Terület és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrásából 75,3 millió forintból megújított és bővített Napsugár piarista óvodát Héderváron pénteken.

Átadták a felújított és bővített hédervári Napsugár piarista óvodát Az ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédében elmondta, hogy az elmúlt években az egyházi oktatást és nevelést végző intézmények megújultak és bővültek az országban.

Ezekben az intézményekben nemcsak a gyermekek testi nevelését helyezik a fókuszba, hanem a lelki építkezést is - tette hozzá.

Kiemelte: "nagy küzdelemben vagyunk", de ha a nevelők és az oktatók a gyermekek lelki fejlődését is támogatják, egészségesek lesznek, felnőttként pedig hazájukat szerető és ott maradó állampolgárok, akiknek "a települések és az ország vezetését átadhatjuk".

Egy katolikus óvodában a gyermekeknek imádságot, egyházi hagyományokat és a szülőföld szeretetét is tanítják - mondta.

Amennyiben sikerül X. Piusz pápa "Megújítani mindent Krisztusban" jelmondata alapján tanítani gondolkodásra a fiatalokat, sokkal könnyebb a nehézséget elviselni, az egyéni és a közösségi nehézségeket is - hangsúlyozta az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt években Héderváron megszépült a templom, a plébánia és közösségi ház, valamint befejeződött az óvoda korszerűsítésének első üteme.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kormány a megyének oly mértékű területfejlesztési forrást biztosít, hogy a kisebb településeken - így Héderváron is - fejleszthetik a szolgáltatásokat, .

Azt mondta, hogy az elmúlt időszak "méltatlan vitái" nem teszik lehetővé, hogy a területfejlesztési forrásokat európai uniós pénzből finanszírozzák, így jelenleg ilyen pályázatot költségvetési forrásból finanszíroz elő a kormány.

Szakál Ádám Márton piarista tartományfőnök arról beszélt, hogy egy épület létesítésekor "reménykedünk abban is, hogy a lelki épületet is meg tudjuk benne építeni".

Az ünnepségen elhangzott, hogy az óvoda bővítésére azért volt szükség, mert a megnövekedett gyermeklétszám miatt el kellett indítani a harmadik csoportot is.

A beruházás részeként kicserélték és szigetelték a tetőt, kialakítottak egy csoportszobát a hozzá tartozó vizesblokkal, akadálymentesítették a bejáratot, bútorokat és nevelési eszközöket szereztek be, a tálalókonyhában padlóburkolatot cseréltek és új kazánt szereltek be.

Az intézményben másfél évvel ezelőtt fejeződött be egy csaknem 50 millió forintos fejlesztés: felújították a vízvezetékrendszert, a vizesblokkot, a burkolatokat és az elektromos vezetékeket.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Átadták a felújított és bővített hédervári Napsugár piarista óvodát Átadták a felújított és bővített hédervári Napsugár piarista óvodát
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!