Családja körében ünnepelte 97. születésnapját Fülöp herceg

Bulvár, 2018.06.10

Különösebb ceremónia nélkül ünnepelte vasárnap 97. születésnapját Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje.

A Buckingham-palota - a királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala - közölte, hogy az agg herceg családja körében tölti a jeles napot.

Fülöp nevéhez több rekord is kötődik. Ő az angol-brit monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideje "szolgáló" uralkodói hitves: 66 éve számít uralkodói házastársnak, felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára.

A házaspár tavaly novemberben ünnepelte 70. házassági évfordulóját, ez is példa nélküli évforduló a monarchia történetében.

Fülöp már hét évvel ezelőtt, a 90. születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban megígérte, hogy a jövőben jóval kevesebb nyilvános megjelenést vállal, mivel szavai szerint ebben a korban "az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt".

Ennek az ígéretének azonban csak hat évvel később tett eleget: tavaly ősszel vonult vissza hivatalosan a közszerepléstől.

Az edinburghi herceg augusztus végéig eleget tett az előre egyeztetett programjában szereplő összes nyilvános megjelenési kötelezettségének, azóta azonban már nem fogad el meghívásokat ilyen eseményekre, bár egy-egy alkalommal azóta is megjelenik a nyilvánosság előtt. Jelen volt például unokája, Harry herceg május 19-én tartott esküvőjén, alig néhány nappal azután, hogy sikeres csípőprotézis-műtéten esett át.

Most első ízben nem vett részt ugyanakkor hitvese, a 92 esztendős II. Erzsébet királynő "hivatalos" születésnapi ceremóniáján, a Trooping the Colour évszázados hagyományokra visszanyúló színpompás katonai parádéján, amelyet szombaton tartottak Londonban.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg az angol-brit monarchia eddigi legidősebb uralkodói házaspárja.

Visszavonulásáig Fülöp igen aktív tagja volt a királyi családnak: a felesége trónra lépése utáni hat és fél évtizedben összesen 22 ezer 219 - évente átlagosan 342 - hivatalos programot teljesített, 637 külföldi látogatást tett - többször járt Magyarországon is -, 5500 beszédet tartott, emellett 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja volt. E szervezetekkel továbbra is kapcsolatban van, de tevőleges szerepet nyilvános megjelenések formájában tavaly ősztől már nem vállal az intézmények munkájában.

Az utóbbi időben II. Erzsébet királynő is csökkentette kissé munkatempóját: nem tesz már hivatalos külföldi utazásokat és hazai hivatali kötelezettségei közül ő is egyre többet átad a királyi család fiatalabb tagjainak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!