Denevérre is lehet szavazni az év madara választáson Új-Zélandon

Bulvár, 2021.10.11

Először lehet emlősállatra, az őshonos denevérre is szavazni Új-Zélandon az év madara választáson - írta meg a The Guardian.

Az év madarát 16 éve szavazzák meg a szigetországban, a szárnyas emlős azonban először került a jelöltek közé. A frissen közzétett jelöltlista ezzel meglepetést is okozott.

A Forest & Bird természetvédelmi szervezet szóvivője, Laura Keown elmondta: bár a denevéreket tartották felelősnek a globális koronavírus-járvány kitöréséért, a jelöltlistára nem azért kerültek fel, hogy javítsák a megítélésüket.

A pekapeka-tou-roa, vagy más néven az új-zélandi hosszú farkú denevér a szóvivő szerint egyébként is teljesen ártatlan a dologban. "Imádnivaló, különleges és nem okoz betegséget" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jelöléssel a súlyosan veszélyeztetett faj védelmére akarták ráirányítani a figyelmet.

A denevér versenyben való indítása azonban vitát váltott ki a közösségi médiában. "Egy emlős lenyúlta az év madara versenyt. Befogadók akarunk lenni, de azért mégis" - írta az új-zélandi tudományos élettel foglalkozó központ. "Szeretem a denevéreket, de azok nem madarak" - jegyezte meg egy twitterező.

Mások viszont azzal érveltek az indítás mellett, hogy az új-zélandi denevér "madarabb" egyes helyi madaraknál, amelyek viszont úgy viselkednek, mint egy emlős. Az Új-Zéland nemzeti madarának tartott kivi például röpképtelen.

Az év madara szavazás online zajlik, és általában több tízezren voksolnak kedvencükre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!