Elzárással büntettek Kínában egy férfit, aki vízzel lelocsolta a Baidu alapítóját

Bulvár, 2019.07.04

Egy palack vizet locsolt a Kína elsőszámú internetes keresőmotorját biztosító Baidu vállalat alapítójának a fejére egy nyilvános előadáson egy férfi, akit azonnal előállítottak és ötnapos elzárással büntettek - adta hírül a China Daily kínai pártlap csütörtökön.

A kínai internetezők körében nagy port kavart eset akkor történt, amikor Robin Li (Li Jen-hung), a Baidu alapítója a cég pekingi éves rendezvényén a mesterséges intelligenciáról tartott előadást. A rendőrség által Csengként azonosított fiatal férfi Li előadása közben felsétált a színpadra és egy üveg vizet locsolt a cégalapító fejére, majd távozott a pódiumról. A biztonsági őrök még a teremben elfogták.

A pekingi rendőrség "kötözködés és provokáció" miatt döntött az ötnapos elzárás kiszabásáról.

Cseng a Weibo mikroblog oldalon közzétett bejegyzések szerint előre készült a tettére, de azt nem indokolta meg.

A kínai interneten futótűzként terjedt el az esetről készült videofelvétel, amelynek nézettségét kihasználva egy ivóvíz forgalmazó a jelenetet imitáló reklámmal állt elő, míg a legnagyobb kínai webáruházak egyes eladói csütörtökön a kellemetlen pillanatot ábrázoló nyomatokkal készült pólókat hoztak forgalomba - írta a South China Morning Post hongkongi lap.

Az internetezők közül sokan Li védelmére keltek és méltatták, amiért a megalázó helyzet ellenére meg tudta őrizni hidegvérét és folytatta előadását. Mások azonban Csenget nevezték hősnek "bátor tette" miatt.

A kínai Google-nak is nevezett Baidu keresőmotort sokan vádolják azzal, hogy a keresési eredményei között előtérbe helyezi a vállalat saját platformjain megjelent találatokat. 2016-ban pedig amiatt érte bírálat a céget, mert egy rákbetegségben szenvedő fiatal meghalt az után, hogy alávetette magát a Baidu felületén reklámozott egyik kezelésnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!