Fapitonokkal gyarapodott a debreceni állatkert

Bulvár, 2022.03.03

A vadvilág világnapja alkalmából a napokban két új jövevénnyel, egy zöld fapitonpárral gyarapodott a debreceni állatkert - közölte az intézmény igazgatója csütörtökön az MTI-vel.

Nagy Gergely Sándor elmondta: a Debrecenben korábban sosem tartott faj képviselői már el is foglalták újonnan megépült, természethű bemutatójukat a trópusok egzotikus flórájának és faunájának otthont adó Pálmaházban.

A hétéves nőstény és a kétéves hím a remények szerint tenyészpárt alkot majd, így szaporítani is sikerül e különleges fajt - tette hozzá.

Az Új-Guineán, Indonézia keleti szigetein és az ausztráliai York-félsziget északnyugati csücskén őshonos zöld fapiton, más néven smaragdzöld piton (Morelia viridis) trópusi esőerdők lakója, valamennyi pitonfaj közül ő tölti idejének legnagyobb részét fák ágain - magyarázta a szakember.

Hozzátette: főként kisebb emlősökre, madarakra és hüllőkre vadászik, amelyeket méreg hiányában lesből támadva - ritkábban farka végét csalinak használva - teker körbe és fojt meg.

A fapiton a párzási időszakon kívül magányosan él, pihenéskor és vadászáskor jellegzetes pózban tekeredik a faágakra. A nőstények faüregekbe rakják tojásaikat, majd a pitonfélékre jellemzően köréjük tekeredve keltik ki őket.

Megjelenése és viselkedése jó néhány hasonlóságot mutat a Dél-Amerikában őshonos kutyafejű boáéval, feltehetően a taxonómiai különbségek és a nagy távolság ellenére rendkívül hasonló élőhelyi körülmények következtében.

Az erdőirtás miatti élőhelyvesztés és a hobbiállat-kereskedelem számára történő befogások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján - jelezte Nagy Gergely Sándor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!