TV műsor

Farkaslaka lovasa nyerte a 10. Székely Vágtát

Bulvár, 2021.06.26

Farkaslaka lovasa, Tamás Csaba nyerte Villámlás nevű lovával a 10. Székely Vágtát, amelynek első három helyezettje részt vesz októberben Budapesten a Nemzeti Vágtán.

A szombatra szervezett legnagyobb székelyföldi lovas eseményre eredetileg 12 versenyző nevezett be, akik Hargita és Kovászna megyei településeket képviseltek. Az állatorvosi vizsgán két lovat kizártak, így az előfutamokon végül tíz település - Csernáton, Mikóújfalu, Kézdialmás, Lemhény, Kézdivásárhely, Torja, Maksa, Farkaslaka, Zágon és Sepsiszentgyörgy - képviseltette magát.

Az előfutamokból négy versenyző lépett tovább: Sepsiszentgyörgy, Kézdialmás, Farkaslaka és Kézdivásárhely lovai és lovasai versenyeztek a rossz idő miatt korábban megtartott döntőben. Második helyen végzett Libertényi Péter és Hilton Haragos nevű lova (Kézdialmás), harmadik lett Fazakas János-Alpár és Tip Top (Sepsiszentgyörgy), negyediknek ért célba Ugron Attila és Marsal Szultán (Kézdivásárhely).

A 10. Székely Vágtát eredetileg tavaly kellett volna megtartani, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. A szervezők az idén is kénytelenek voltak korlátozásokat bevezetni, a hagyományosan kétnapos rendezvény egynaposra zsugorodott, emellett kevesebb versenyző jelentkezhetett a járványügyi korlátozások miatt, és kevesebb néző is látogathatott ki a helyszínre. Az eseményt élőben közvetítették online.

A Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén megrendezett, magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, amely a magyarság határokon átívelő hagyományőrző fesztiválja.

Az idei Elővágta sorozat június 19-én indult a Vajdasági Vágtával, és szeptember 18-án zárul a Hevesi futammal. Idén összesen 15 helyszínen, köztük négy határon túli településen mérik össze tudásukat a legjobb lovasok. A továbbjutó versenyzők október 2-3-án állhatnak rajthoz a Hősök terén a döntőben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!