II. Erzsébet királynő jelenlétében emlékeztek meg a tavaly elhunyt Fülöp hercegről

Bulvár, 2022.03.29

II. Erzsébet királynő jelenlétében emlékeztek meg kedden Londonban az uralkodó néhai férjéről, a tavaly elhunyt Fülöp edinburghi hercegről.

II. Erzsébet királynő Az emlékező szertartást a Westminster apátságban tartották. Az uralkodó részvétele az utolsó pillanatig nem volt bizonyos, mivel a királynő - aki hetven éve ül az Egyesült Királyság trónján és áprilisban tölti be 96. életévét - az utóbbi hónapokban egészségi problémákkal küszködött, és a keddi szertartáson jelent meg az idén először a nyilvánosság előtt.

Februárban pozitív lett koronavírustesztje, és enyhe tüneteket is észlelt magán, emiatt több programját lemondták.

A korábbi hetekben is több jelentős hivatalos programját törölték: ősszel nem utazott el például Észak-Írországba - jóllehet ezt a hónapokon át előkészített látogatást kiemelt várakozás előzte meg -, és nem volt jelen a skóciai Glasgow-ban novemberben rendezett ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán sem, pedig a rendezvénynek ő volt a hivatalos vendéglátója.

Rendkívüli feltűnést keltett, amikor október második felében az udvar részletek ismertetése nélkül bejelentette, hogy a királynő egy éjszakát kórházban töltött "bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából".

E kivizsgálás okáról és eredményéről azóta sem került nyilvánosságra hivatalos tájékoztatás.

A néhai férje emlékére rendezett keddi szertartáson azonban II. Erzsébet királynő végül jelen volt. Az ősi londoni koronázó templomba másodszülött fia, András yorki herceg oldalán, kezében bottal vonult be.

A szervezők arra is ügyeltek, hogy a lehető legrövidebb úton juthasson el székéig, így nem a főbejáraton, hanem az apátság déli kereszthajójának kapuján, az oltárhoz közeli híres költősírok (Poets' Corner) mellett lépett be a templomba.

Fülöp herceg - akivel a királynő 73 évig élt házasságban - tavaly április 9-én, századik születésnapja előtt néhány héttel hunyt el a windsori királyi rezidencián.

Az akkor még hercegnői rangú Erzsébet és Fülöp esküvője is a Westminster apátságban volt 1947-ben.

Az ugyanitt tartott keddi megemlékező szertartáson a királynő mellett a királyi család összes magas rangú tagja jelen volt, köztük az Egyesült Királyság három majdani uralkodója: Károly trónörökös, a királynő elsőszülött fia, Vilmos cambridge-i herceg, Károly és a néhai Diana hercegnő idősebb fia, valamint a 9 éves György herceg, Vilmos és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő legidősebb gyermeke, aki nagyapja és édesapja után a harmadik a brit trónutódlási sorban.

András herceg is először jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy egy amerikai nő szexuális támadás vádjával keresetet nyújtott be ellene, amelyet az illetékes New York-i bíróság el is fogadott és őszre kitűzte az első meghallgatásokat.

Erre azonban végül nem kerül sor, mert András és vádlója - aki a herceg által váltig tagadott szexuális kapcsolat idején még fiatalkorú volt - néhány hete peren kívül megegyezett.

Nem volt jelen ugyanakkor a keddi szertartáson Harry sussexi herceg, Vilmos öccse, aki két éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként ráháruló hivatalos feladatok ellátásával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel Kaliforniába költözött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!