Jubileumi kocsitoló fesztivált rendeznek a hétvégén Kocson

Bulvár, 2018.07.11

A hétvégén rendezik meg huszadik alkalommal a kocsitoló fesztivált a jármű  szülőfalujában, a Komárom-Esztergom megyei Kocs településen - közölték a szervezők az MTI-vel.

Elsőként a gladiátorok és az amazonok versenyére kerül sor, szombat délután. A gladiátorfutamon egyetlen versenyzőnek kell célba juttatnia a 350 kilós szekeret. Az 1300 méteres táv leküzdését emelkedők és lejtők nehezítik. A szintén egyedül induló amazonok távja 300 méteres.

A nagymenők viadalán vasárnap délelőtt olyan saját készítésű járművekkel lehet rajthoz állni, amelyet nem hajthat belsőégésű motor.

Az ötfős férfi és a hatfős női csapatok versenye vasárnap délután rajtol. Előtte bemutatón lesznek látható a Magyarország területén fellelhető lófajták a honfoglalástól a 19. századig.

A kétnapos fesztiválon a Kocsimúzeumban mezőgazdasági gépkiállítás és makettbemutató szórakoztatja a látogatókat, kirakodóvásáron mutatkoznak be a kézművesek és a helyi termelők.

A fesztivált annak emlékére szervezik meg évről évre, hogy a gyors és könnyű szekeret Kocs falu iparosai fejlesztették ki az 1200-as években. A szerkezet akkori újszerűségére jellemző, hogy a "kocsi" szóval és változataival több európai nyelven is ugyanazt a közlekedési eszközt jelölik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!