K2 expedíció - Két éjszakát töltött az egyes táborban Klein Dávid és Suhajda Szilárd

Bulvár, 2019.07.04

Túl van az első akklimatizációs körön Klein Dávid és Suhajda Szilárd, akik két éjszakát töltöttek 8611 méter magas K2 hegycsúcs hatezer méter magasan lévő egyes táborában.

A K2 Expedíció csapatának tagjai arra vállalkoztak, hogy megmásszák a világ második legmagasabb, egyben a Himalája egyik legveszélyesebb csúcsát oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül.

Az expedíció szervezőinek MTI-hez elküldött közleménye szerint a K2 Expedíció csapatának tagjai az egyes táborban két éjszakát töltöttek, majd együtt ereszkedtek vissza az alaptáborba, ahol regenerálódnak és felkészülnek a következő akklimatizációs körre, amely a tervek szerint a hétvégén várható.

Mint írják, mindig az úgynevezett akklimatizációs körök előzik meg a csúcsmászást. Ezek során egyre magasabb táborokat megcélzó többnapos előkészítő mászásokat hajtanak végre a hegymászók. Az első ilyen akklimatizáció kör keretében töltött el Klein Dávid és Suhajda Szilárd két éjszakát ezer méterrel az alaptábor felett, hogy fokozatosan hozzászoktassák szervezetüket az oxigénhiányos környezethez és elhelyezzék a további mászáshoz szükséges felszereléseik egy részét az általuk felállított egyes táborban.

A csúcsmászás pontos dátumát az akklimatizáció gyorsasága és a helyi időjárási viszonyok is befolyásolják, de a tervek szerint július végén vagy augusztus elején várható, hogy a K2 csúcsa felé kapaszkodnak majd az alpinisták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!