Kikelt az első két kisgólya a kamerával megfigyelt magyarfenesi fehérgólya-fészekben

Bulvár, 2018.05.10

Szerda este kikelt az első, csütörtök reggel a második kisgólya a kamerával megfigyelt magyarfenesi fehérgólya-fészekben.

A Kolozsvártól mintegy 20 kilométerre fekvő falu gólyafészkére az Apáthy István Egyesület és a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Biológia és Ökológia Intézete szerelt kamerát, amelynek képeit 2017 tavasza óta közvetítik a clujbird.ro honlapon.

Amint az élő közvetítésen látszik, a Miskának és Leskének keresztelt gólyapár a fészek szélére tolta az első üresen maradt tojáshéjat, és folytatta a többi tojás költését. Az elsőként érkezett gólyafiókák egyelőre még a fejükett is alig tudják felemelni, tapadnak egymáshoz és a többi tojáshoz.

Leske április 1-jén, 3-án, 8-án, 10-én, 13-án és 15-én tojt egy-egy tojást a fészekbe. (Az első egy, a fészekért folytatott csata áldozata lett.)

Szabó D. Zoltán biológus, a megfigyelés koordinátora az MTI-nek elmondta: a tényleges kotlás csak akkor kezdődött, amikor már két tojás volt a fészekben, így érthető, hogy az első két fióka gyorsan egymás után kelt ki. A biológus hozzátette: idén korábban érkezett vissza a gólyapár, így minden hamarabb történt, mint az elmúlt évben. Az első kisgólya tíz nappal korábban bújt ki a héjból, mint a tavalyi első. Elmagyarázta: a fészket gyorsabban elhagyó fiókáknak így több idejük marad megerősödni a hosszú afrikai vonulás előtt.

A biológus szerint a fiatal gólyák számára az első év a legnehezebb, a fészek elhagyása után több mint felük nem éri meg az egy éves kort. Magyarfenesről általában augusztus 10-én indulnak Afrikába a gólyák. Három hónap alatt kell tehát a kisgólyáknak akkorára nőniük, mint a szüleik, és megtanulniuk repülni, táplálékot keresni.

A 2007 óta megfigyelt, tavaly bekamerázott fészekben 2011-ben és 2015-ben fordult elő, hogy öt kisgólya kelt ki, és nőtt fel. Legtöbbször (2007, 2008, 2009, 2013, 2014) négy kisgólyát nevelt a gólyapár, 2010-ben három, tavaly két fióka nőtt fel. Két alkalommal 2012-ben és 2016-ban fiókák nélkül telt el a nyár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!